Holmöns Utvecklingsforum
Minnesanteckningar

02-01-26    Forummöte
02-02-23    Forummöte
02-11-09     Forummöte
1999
2000
2001
2002
2003

Forummöte på skolan den 26 januari 2002.

Närvarande: Laila Josson, Alice Holmgren, Elise Tegström, Inger Holmgren, Gunnar Bäckström, Gustaf Egnell, Torbjörn Lindberg, Lena Egnell, Peter Tornberg, Olle Nygren, Inger Rognmo, Peter Almvall, Staffan Lindkvist, Kurt Edlund.

  1. Lena hälsade alla välkomna till detta möte för att diskutera de kommande aktiviteterna gällande kommunikationerna

  2. Möte med myndigheterna
  3. Lena läste upp den skrivelse som HUF skickade till Färjerederiet den 3 januari samt det svar som kommit med inbjudan till möte på torsdag den 31 januari.

    Elise berättade att Erling varit i kontakt med Landshövdingen, och Landstinget avseende kommunikationerna.

    Det viktiga är att mötet som ska hållas har med representater för Vägverket region Norr (Per-Mats Öberg), Rederiet, Ultra och Kommunen (Thomas Sikström). Då det planerade mötet bara gäller Redieriet så är det knappast meningsfullt. Vi meddelar således rederiet att vi vill skjuta upp mötet så att fler kan vara med.

    Vilka vill vi ha med på mötet. Följande namn föreslogs samt vem som kontaktar dessa:
    Margaretha Rönngren (ksau)                                            GB
    Evert Gustavsson (Ultra)                                                  GB
    Per-Mats Öberg (VV-norr)                                             GB
    Jan Häggström, Anders Werner (VV Rederiet)                 LE
    Claes Cahier (Räddningstjänst)                                        ÅE
    Tomas Sikström (Kommunen)                                         LE
    Landshövdingen (Länsstyrelsen)                                       ET
    Björn Jonsson (Länsstyrelsen)                                         GB
    Jan-Olof Åström (UmEva)                                              GB
    Levi Bergström (Landstinget)                                          ET
    Pia Enoksson (Glesbygdsverket)                                     ET
    Björn Rosengren (Näringsdep)                                        LE
    Färjepersonalen                                                              LE

    P g a bristfälliga kommunikationer hålls mötet i Umeå torsdag den 14 mars kl 10-15 på Länsstyrelsen (Elise tar upp detta med Lorentz A). Mötet bör delas upp i en öppen del där alla från Holmön får vara med och där man presenterar hur läget är, därefter lunch och en del där Kommunikationsgruppen sitter ner med representanterna och diskuterar mer konkret vad som kan göras. Denna del av mötet ska protokollföras och justeras. De beslut som tas ska vara med uppgift om vem som ska göra vad och när det ska vara klart samt .

    HUF presentrar situationen, våra behov av kommunikationer för fortsatt utveckling. Vi ska bl a ta upp följande i vår presentation

    Vad vill vi med Holmön
    Skolan,
    Affären,
    Servicehuset,
    Pendlare,
    Fritidsboende
    Samarbete mellan huvudmännen.
    Vem ska vara kontaktperson?

  4. Kortsiktig lösning
  5. Vi kräver dagliga helikopterturer till annan trafik är möjlig. Alla som har behov med detta bokar med Peter. Anslutningstrafik måste ordnas för post mm då flygning måste ske i dagsljus. Gunnar ringer Lars Brodin. Alla behov av kommunikationer meddelas Gunnar senast söndag kväll så att han vet så bra som möjligt hur stort behov som finns inför veckan. Olle lägger ut uppmaning om att boka resa till Holmön på webben och mailar alla berörda.

  6. Stakning av isled.
  7. Staffan berättar att uppe i Luleå stakas och plogas en isväg på havsis enligt VV normer och drivs som enskild väg med bidrag. Det bör undersökas om vi kan dra nytta av detta på något sätt. Staffan och Lena undersöker detta närmare.

  8. Avslutning

Lena tackade alla som varit med och avslutade mötet.

 

Vid PC:n

Olle Nygren

Minnesanteckningar från HUF:s styrelsemöte och Kommunikationsgruppen (allmänt möte) 020223

På skolan närvarande: KA Holmgren, Inger Rognmo, Börje och Aila Grubbström, Lena Egnell Elise Tegström, Åsa Engman; Kurt Edlund, Lotta Otterstedt, Peter Thornberg.

I Umeå via telefon närvarande: Sören Viklund, Curt Lindkvist, Ann Salomonson.

  1. Lena Egnell vald till mötesordförande.

  2. Åsa Engman vald till mötessekreterare

  3. Planering av Kommunikationsseminarium 020314.

Efter diskussion enades mötet om följande dagordning och ansvariga för de olika delarna.

INLEDNING (Gunnar Bäckström)
MÅLSÄTTNING (Gunnar Bäckström)
PRESENTATION ( Lena Egnell och Ann Salomonson)
INBJUDNA GÄSTERS PRESENTATION 5 – 10 MIN./ST
LUNCH CA KL. 11.30 – 12.30
ÖPPEN DISKUSSION (Gunnar Bäckström)
SUMMERING (Gunnar Bäckström)

  1. Huf:s styrelse beslutar att bjuda på lunch till seminariedeltagarna.
  2. Föregående mötesprotokoll finns ej till hands varför punkten skjuts till nästa styrelsemöte.

  3. Nästa möte bestäms till 020309, tid meddelas senare.

  4. Övriga frågor.

  • Ann S meddelar att HUF:s ansökan om medel till en fördjupad för studie kommer att avslås av Umeå Kommun. HUF måste vid nästa möte ta beslut om medel ska ansökas från "Stad och Land".

  • Ann S meddelar att 50 ex av förstudierapporten har tryckts. Beslut bör tas inom styrelsen hur dessa ska distribueras. Ett mindre antal delas ut vid Kommunukationsseminariet.

  • Lena E. meddelar att Sävarådalens Turistförening håller årsmöte Måndag 020225. Ingen är intresserad att åka varför Lena erbjuder sig att ta telefonkontakt med ST:s ordförande.

  • Lena E meddelar att hon fått ett telefonsamtal från hen som har den lilla svävaren i Hörnefors. Han undrar om vi är intresserade att han kan komma hit och köra i förfallstid. I så fall vill han ha ett skriftligt besked om detta. Beslöt vi att ge honom det, men att vi ska påpeka att det är ULTRA och inte vi som ska besluta om vilket fordon som ska trafikera Kvarken vintertid. Lena har också hänvisat till ULTRA.

  1. Mötet avslutas.

Vid pennan
Åsa Engman

  Forummöte den 9 november

Minnesanteckningar 

Närvarande: K-A Holmgren, Ella och Åke Johansson, Kent Stecksén, Gina Nilsson, Torbjörn Lindberg, Leif Eriksson, Börja Grubbström, Elsa Jonsson, Inger Rognmo, Peter Almvall, Ann Salomonson, Göran Sjöberg, Staffan Lindkvist, Sören Berglund, Lena Egnell, Åsa Engman, Bo Lundberg, Peter Tornberg, Lotta Otterstedt, Gustaf Egnell, Nils-Bertil Andersson, Olle Nygren, Tarja Lindkvist, Inger Holmgren, Elise Tegström, Britta Hammarberg.

  1. Mötet öppnas
    Lena och Tarja hälsade alla välkomna och presenterade dagens program.
  2. Skolbarnens rapport
    Barnen berättade om sitt projekt där dom gjort en topplista över vad man bör göra något åt. Barnen tyckte bl a att det var viktigta att ta bort skräp i skogen, att skogshuggningen förstört, att stigarna var för steniga och för få. Vidare vill dom att det städas i Byviken och att det plockas sten på stranden.

  3. Rapport från kommunikationsgruppen gjordes av Åsa Engman.
    Tre positiva punkter kan noteras.

  • Efter mötet på länsstyrelsen har alla parter börjat delta in mötena och att det sker konstruktiva diskussioner vid mötena.
  • Linbane alternativet är genomförbart även om det blir dyrare och inte kommer att ha den utlovade transportkapaciteten.
  • Vidare att vi orkar fortsätta och jobba med frågan.

Negativt är att:

  • Beslut om huvudmannaksapet kommer försrt 2004 och innan dess sker inga förändringar.
  • Den svävare som Ultra undersökt är uthyrd och nu gäller det att hitta en annan lösning. Evert Gustavsson har informerat om detta och vi ska höra av oss om ca 10 dagar.
  • Tansportstödet är indraget och den föreslagna turlistan har ännu inte gett någon repsons.
  • Anslutningstrafiken har inte heller blivit bättre.
  1. Ann rapporterar om flyttning av sopstationen.
    Vid förra mötet föreslog UMEVA att sopstationen ska flyttas till Byviken, vilket inte accepteras av byn. HUF lovade då att komma med förslag till var en sopstation kan lokaliseras. Det är fråga om en sopstation för inlämning av grovsopor och mellanlagring av källsorterade sopor. Vidare källsorteringsstationer för källsortering i sex kategorier. Det kan finnas flera källsorteringsstationer på ön. HUF ska ge ett förslag till var sopstationen och några källsorteringsstationer ska placeras. Vi kan ge förslag till placering och design. Ann efterlyser personer som vill vara med och jobba fram detta förslag.
  2. Ann rapporterar om Kurs och konferenscentret.
    För ett år sen slutredovisades förstudien. Studien är bra men det saknas en finansieringsplan och extra pengar söktes för detta. Kommunen sa nej och därmed gjorde även Länsstyrelsen detta. Kommunen ville att vi skulle söka pengar från Stad och Land. HUFs styrelse ansåg dock att detta var ett steg tillbaka. Projektet vilar nu men det finns en uttalad vilja att gå vidare med detta.

  3. Ann rapporterar om samrådsgruppen för naturreservatet.
    Gruppen har funnits länge men fört en tynande tillvaro. Under senaste åren har dock gruppen aktiverats, fått nya medlemmar och haft möten i och med att en ny skötselplan för reservatet ska göras. Anders Enetjärn är den konsult som fått i uppdrag att göra denna skötselplan. Från Holmön sitter Ann Salomonsson, Elise Tegström, Sören Viklund, Åsa Engman, Erling Jacobsson, Gustaf Egnell och Olle Nygren.

  4. Leif rapporterade från parkering.
    Kurt Jonssons entreprenad firma som lovat att göra detta har ännu inte gett ett definitivt besked. Det är dock viss tveksamhet om dom kommer ut. Leif som köpt en traktorgrävare har börjat med lite grävarbete. Grus till parkeringen kan tas från den nya grustäckten. Arbetet fortskrider således sakta framåt. Den finansiering VV utlovat kan hämtas ut så snart parkeringen är klar.

  5. Leif rapporterade från möte om båtleden.
    Det är ett EU-projekt som Lisbeth leder inom Stad och Land. Projektet syftar till att skapa en båtled längst VB kusten. I projektet ingår att inventera behov av prickning och hamnanläggningar. Från Holmön finns inlämnat förslag till prickning och mindre jobb i Byviken och på Fjäderägg.

  6. Rapport om Visans Centrum.
    Kurt Edlund skulle ge denna rapport men han hade blivit försenad. Åsa berättade att detta är ett EU-projket som ska leda till ett Vismuseum och drivas i samarbete med Strömbäcks folkhögskola. Syftet är att inventera och dokumentera visor i Västerbotten och att knya samman allt detta till Holmön.

  7. Olle rapporterade från IT-gruppen.
    IT-gruppen hade pekat ut tre vktiga projekt:

  • Webportal som nu har varit i drift i över tre år.
  • Datorutbildning på ön. Tre kurser med Peter Almvall som lärare har genomförts.
  • Bredband till Holmön. Umeå Kommun har beslutat att alla skolorter i Kommunen ska få bredband under de närmaste åren. Till Holmöns skola kommer en mikrovågslänk med 34 MB kapacitet att sättas upp inom kort (förhoppningsvis före jul). Från skolan byggs sen ett radiolänknät upp och alla som vill kan anslutas.
  1. Övriga frågor
  • Nya Badplatser. Styrelsen fick i uppdrag att arbeta vidare med detta mot Fritidskontoret och Länsstyrelsen
  • Peter berättade att det är ont om vatten. Det har dock stigit från 41-44 %. Hjälps vi åt att vara sparsamma finns goda möjligheter att vi slipper ransonering av vattnet i vinter.
  • Gustaf berättade att vattenbruk på SLU har ett EU projekt om harren och dess lek. Han vill veta var harren leker och även om områden där den lekt men inte kan nå nu på grund av landhöjningen.
  • K-A berättade att Rulle förslår att vi ska ha en egen flagga på Holmön.
  • Tommy K har föreslagit att ett utkiks- och fågeltorn ska byggas.

 

GRUPPARBETE

Grupp 1

Gruppen fastnade för barnens redovisning.

Mer soptunnor för det rörliga friluftslivet

Mysigare i Byviken och på andra ställen med bänkar, bord och grillplatser

Kan Håll Sverige Rent sponsra en städning kring skolan?

Kommunikationerna. Arbetet rullar på och gruppen ansåg att kommunikationsgruppen ska be Torbjörn titta mer på turlistan.

Livsmedelsförsörjning. Prata med Percy G och Sture Lövgren på Länsstyrelsen om vad som är lagstadgade krav på livsmedelsförsörjning enligt civilförsvarslagen.

Gruppen föreslår lokalisering av sopstation på vid Kommunens mark vid lägenheterna.

Egen flagga. Hav - sol - fågel.

 

Grupp 2

Föreslår att sopstation lokaliseras i skogskanten vid vintervägen bakom en skogsridå, eller vid åkern syd om Barnmorskes (dagiset), eller i dungen längs Anschmyrvägen.

Förbättra vattentillgången med en vattenavsaltningsanläggning till storkonsumenter

Ridstigar - ett förslag till samrådsgruppen

Utkisktorn - hemvärnet, Norrgaddens eller fjäderäggs torn?

Flagga - finns något gammalt kommunvapn? Tävling för barnen?

Badstrand - viktigt att detta ordnas. Stenplockning i Byviken eller Jäbäck

 

Grupp 3

Föreslår lokalisering av sopstation till Grusgropen vid Anschmyrvägens slut, i Byviken, vid soptippen, eller i skogsbrynet vid Vintervägskroken

Källsortering kan placeras vid älgslakteriet, vid parkeringen, och vid telefonkiosken

Dansbanan - flyttas till hembygdsgården.

Snygga till kring elverksområdet.

Parkeringen kan fyllas med muddringsmassor från Byviken - Ja men VV nekar.

Handikapp-P i Byviken

Info om tänkt Bryggförening och byabastun önskas

 

Grupp 4

Föreslår lokalisering av sopstationen vid svinberget eller kvar på plats. Lastbil för transport av containers.

Parkeringen - komplettera med dagparkering 24 tim på 5-6 platser nere i hanmen

IT. Testa fri sikt med heliumbalong på skoltaket.

Flagga enl KA. Fyra fält med olika bilder.

Granbelysning (utegranen vid Inge H) måste fixas på något sätt.

 

Slutsatser och beslut efter grupparbeten

Mötet beslöt att materialet går till styrelsen som får diskutera och fördela ut frågorna till arbetsgrupperna.

Mötet beslöt att ta upp frågan om julgran.

Sopgruppen får allt material från mötet.

Ordna Forummöte med Umeå Fritid (Badplats, gran, mm).

 

Vid PC:n
Olle Nygren

 Överst på sidan

  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2011-02-23
© HUF

Webmaster