Holmöns Utvecklingsforum
Minnesanteckningar år 2001

01-02-07    Forummöte  
01-02-26    Forummöte
01-02-28   Forummöte
01-04-15    Forummöte
01-06-14    Forummöte
01-09-10    HUF Årsmöte

01-10-13    HUF Extra årsmöte
01-10-13    Forummöte
01-10-25    Forummöte
1999
2000
2001
2002
2003

Minnesanteckningar från Extra Forummöte på Skolan den 7 februari 2001 kl 14.30

Närvarande: Lena Egnell, Åsa Engman, Peter Tornberg, Gunnar Furufalk, Torbjörn Lindberg, Staffan Linkvist och Karl-August Holmgren

  1. I ordförande Lisbeth Bäckströms frånvaro hälsade v ordf Lena Egnell alla välkomna till detta hastigt påkomna möte med anledning av att Holmön nu är isolerat utan fungerande kommunikation med fastlandet. Kallelse hade utgått via telefon.
  2. Åsa Engman meddelande att alla i HUF:s styrelse utom Lars Lundmark blivit kontaktade och står bakom mötet.
  3. Diskuterade det uppkomna läget och enades om att vid sittande bord utarbeta ett pressmeddelande (se nästa sida). Meddelandet kommer att presenteras på portalen samt att skickas till VK, VF, SvD, DN, Expr, AB, TT, SVT, Nordnytt, TV4, TV Bottnia. Vidare kommer det att skickas för kännedom till Vägverket/GD, Färjerederiet/Dan Nordberg, Kommunen/Pressansvarig, Gunnar Sundgren, Ultra/Rolf Persson
  4. Mötet avslutas

 

Vid pennan

Olle Nygren

Nedan följer det pressmeddelande som utarbetades vid mötet

Pressmeddelande från Holmöns Utvecklingsforum

Holmön - Isolerat 2001

Is och kyla håller Holmön i ett järngrepp. Ön har nu varit isolerad sen fredag den 2/2 då isrännan inte längre kunde hållas öppen med Vägverkets färja, som upprätthåller den ordinarie trafiken. Isen bär dock ännu inte för att upprätta en fungerande istrafik, som vintertid ombesörjs av Umeå Lokaltrafik. På ön finns drygt 90 bofasta, varav 3 spädbarn och många gamla. Vidare finns även ett flertal pendlare och företag som är beroende av fungerande kommunikationer. I väntan på att färjetrafiken kan återupptas krävs därför en lösning med extra åtgärder. En rimlig åtgärd för att upprättahålla en minimiservice är en helikoptertransport varannan dag.

Holmön är huvudön i ögruppen Holmöarna som ligger i Västra Kvarken ca 10 km ut utanför Umeå. Det finns närmare 100 bofasta invånare varav 18 barn. På ön finns skola, serviceboende för äldre, lanthandel med bränsle/post/bibliotek/apotek/systemombud, fårfarm och ett antal småföretagare. Ön saknar fast landförbindelse och kommunikationen med fastlandet upprätthålls med en färja i Vägverkets regi. Vintertid då isen ligger har trafiken upprätthållits av Umeå Lokaltrafik med hydrokopter eller skoter med släde. Under föregående vinter kunde färjan trafikera hela vintern.

På Holmön har de senaste åren en positiv utveckling skett. En utveclingsplan har tagits fram med EU-medel och mycket lokalt ideellt arbete. Ett av de utvecklingsprojekt som framhålls i Utvecklingsplanen har även beviljats stöd med 320 000 kr för en förstudie och detta arbete har nu startat. Det är dock så att all utveckling på ön står och faller med fungerande kommunikationer med fastlandet.

Sen två år tillbaka slutade Vägverket att staka isled och den reguljära skotertrafiken blev därmed omöjlig att upprätthålla. Nödfordonet, hydrokoptern, blev därmed enda tillgängliga fordon för istrafik. Detta fordon har inte godtagbar kapacitet eller komfort för reguljär passagerartrafik och det är oklart om fordonet uppfyller de regler som ställs för passagerartrafik. Anledningen till att Vägverket slutade staka isleden är den oklara ansvarsfrågan. Sen dess pågår en utredning om hur trafiken till Holmön ska lösas och politiska beslut i frågan har gång på gång förhalats. Både Vägverket, Umeå Lokaltrafik och Kommunen avvaktar förnärvarande utredningen, som efter senaste förseningen, utlovats till maj. Därefter väntar en omfattande remissrunda innan ett slutgiltigt politiskt beslut i frågan kan väntas om två år.

Vi kräver nu omgående att åtgärder vidtas som gör att vi kan fungera som en del av det moderna Sverige av år 2001.

Mer info: Lena Egnell (v ordf), 090-55169/55031, eller Olle Nygren (sekr), 090-55008.

Besök även Holmöns Webportal (www.holmon.com ) och
Holmöns Utvecklingsforums sidor (www.holmon.com/forum )

Holmöns Utvecklingsforum

Överst på sidan

Minnesanteckningar från Forummöte om kommunikationer 01-02-26.

  1. Gunnar Bäckström hälsade alla välkomna och redogjorde för anledningen till mötet. Färjan är inställd för vintern. Peter har kommit ut till ön med hydrokoptern för att ta upp vintertrafiken. Men hus ska vi göra, ska vi acceptera att åka med den?
  2. Gunnar Bäckström berättade om sina kontakter med bl a Evert Gustavsson. Ultra har försäkringar som täcker ifall passagerare drabbas av olycksfall e dy.
  3. Torbjörn Lindberg berättade om sin undersökning av isen. Överlag 10-20 cm men det finns tunnare partier.
  4. Kurt Edlund redogjorde för sina kontakter med bl a Ultra och fartygsinspektionen. Ultra har ett skriftligt direktiv från Kommunen men kan inte visa upp dokumentet än. Fartygsinspektionen meddelade det inte finns några speciella krav på en hydrokopter mindre än 6 m.
  5. Gunnar F och Gunnar B konstaterades historiskt att Kommunen 1985 lät köpa in ett splitt nytt flytande bandfordon för trafiken. Då fanns alltså en större insikt och beredskap för vintertrafiken än idag.
  6. Konsaterade att det skulle underlätta fortsatta krav när man vet vem som är ansvarig. Det är därför väsentligt att få fram Kommunens avtal med Ultra.
  7. Beslöt att Gunnar kontaktar Evert Gustavsson och TSV samt att Kurt arbetar vidare med att få fram dokument om avtalet mellan Kommunen och Ultra.

Nästa möte i övermorgon eftermiddag kl 18.00.

Överst på sidan

Minnesanteckningar Forummöte 010228

Telefonmöte med Evert Gustavsson

  1. Gunnar hälsade alla välkomna och gick igenom mötets uppläggning. En talarlista lades upp.
  2. Evert berättade att den pågående utredningen om enskilda vägar och att Holmötrafiken beräknas vara klar i maj. Förhandsbesked säger att det bör vara enskilld väg och att det ska drivas av annan än staten men med statsbidrag. När det gäller vintertrafiken så är det ingen förändrning. Hydrokoptern är ett användbart fordon enligt de uppgifter Evert har.
  3. Lena berättar om skolan och barnen och de problem som finns där.
  4. Staffan berättade om affärens problem bl a med minskat kundunderlag och problem med skadade varor.
  5. Elise berättade om problemen med transporter för sjuka och gamla.
  6. Olle berättade om hur det är att pendla
  7. Efter diskussion lovade Evert att undersöka möjligheten till helikopter åtminstone några dagar i veckan.

Vid PC
Olle Nygren

Överst på sidan

Minnesanteckningar från Forummöte på skolan den 15 april kl 15.00-18.00.

Närvarande: Lena Egnell, Ann Salomonson, Gunnar Bäckström, Åsa Engman, Mats Uppman, Maria Fessé, Göran Sjöberg, Bengt Bäckström, Ingemar, Aila och Börje Grubbström, Staffan Lindkvist, Kajsa Wikström, Birgitta Fritzdotter, Inger Tranberg, Margot Tjärnström, Gunnar Furufalk, Alice och Inger Holmgren, Olle Nygren.

  1. Lena Egnell hälsar alla välkomna till detta möte som inleds med fika.
  2. Olle Nygren valdes att föra minnesanteckningar och Lena Egnell valdes till mötesordförande.
  3. Dagordningen presenterades och godkändes. Göran Sjöberg anmälde en övrig fråga.
  4. Kommunikationer
  • Val av kommunikationsgrupp: Beslöt välja Åsa Engman, Staffan Lindkvist, Gunnar Bäckström, Kurt Edlund, Inger Tranberg.
  • Skrivelse till Vägverket. Olle Nygren presenterade det förslag till skrivelse han gjort och de synpunkter som framförts. Förslag vid mötet blev att plocka bort punkt 4 och lägga till en punkt om söndagsmorgonturen, och att även tömma Norrfjärden samt att komplettera med en kvällstur på onsdag också. Skrivelsen bör också formuleras som förslag för diskussion med VV. Skrivelsen ska gå från Forumet samt att samråd har skett alla andra. Beslöt att Olle formulerar om skrivelsen i enligt ovan, förankrar med kommunikationsgruppen och skickar den så snart som möjligt.
  • Skrivelse till Kommunen om extra turer med färjan Ring. Diskussion om anmälningslistor och kontakter med kommunen. Beslöt att Åsa håller i detta och vidtar lämpliga åtgärder.
  • Visade reklamvideofilm om liten Svävare från Stavsudda handel.
  • Beslöt godkänna kommunkationspunkten i verksamhetsplanen (se bilaga)
  1. Förstudie om kurs- och konferensanläggning. Ann Salomonson informerade om projektets omfattning:
  • Marknadsundersökning
  • Beskrivning av tänkt verksamhet
  • Beskrivning av tänkt affärsidé
  • Värdering av Holmö Havsbad
  • Lokalisering
  • Informationscenter
  • Kvarkensamarbete
  • Ekologisk hållbarhet
  • Transporter
  • Ägandeform
  • Studiebesök
  • Marknadsföringsplan

Reslutatet kommer att bli en kostnadskalkyl och mynna ut i en ansökan om att bygga denna anläggning. Arbetet kommer att göras med konsulttjänster. HUF har utsett Ann till projektledare och till henne kommer en ledningsgrupp från HUF att knytas liksom en referensgrupp med bl a berörda myndigheter m fl. Projektet har en budget på 300 000 kr och huvuddelen av dessa pengar ska användas för inköp av konsulttjänster. Projektet ska vara slutfört till 31 december 2001.

Gunnar Furufalk föreslog att Olle Forsgren och Torsten Sandgren som byggkunniga ska ingå i referensgruppen. Birgitta Fritsdotter förslog Anders Nykvist, som kan ekologisk hållbarhet, till referensgruppen. Ann uppmanade alla att tänka på lämpliga personer.

Ann återkommer i denna fråga under våren.

Beslöt att godkänna denna punkt i verksamhetsplanen

  1. Länsstyrelsens satsningar på stigar. Ann informerade om sitt projektarbete på Länsstyrelsen. Naturbevakarana kommer under sommaren att besöka Holmön och reka lämpliga stigar. Under nästa år kommer stigarna att anläggas. Beslöt att uppmana samrådsgruppen för reservatet att ta upp dessa frågor, liksom revidering av befintliga skoterleder.
  2. Parkeringsplatsen. Gunnar B informerade om läget. Finansieringen är inte klar, ca 120 000 kr fattas. Kompletterande stöd till arbetsgruppen behövs. Beslöt att Gunnar Bäckström tillsammans med Tage Lundmark, Leif Eriksson, Kent Stecksén och Lars Janzén får i uppdrag att arbeta vidare med detta tillsammans med den tidigare utdsedda gruppen. Lisbeth Bäckström har lovat att skriva en Leader-ansökan för detta projekt.

  3. Beslöt att godkänna denna punkt i verksamhetsplanen med komplettering av namn i gruppen och Lisbeths uppdrag.

  4. Slupen projektet. Bengt Bäckström informerade om projektet som består av tre delar. Slupen, Vandrarhem och vandringsled på Fjäderägg. Projektet är försenat och dyrare än planerat. Länsstyrelsen har tillskjutit pengar för att bygga båten klar.
  5. Det är planerat att Slupen ska lyftas ut från båtverkstaden på Gammlia den 3 maj. Båten ska sen sjösättas och transporteras till Holmön i början av juni för riggning.

    En vandringsled på Fjäderägg kommer att märkas upp och spänger byggas så snart som möjligt. Pengar är beviljade för detta.

    Vandrarhemmet har utrustats med inreding som delvis har transporteras ut. Resten ska ut under våren så att vandrarhemmet kan komma igång i juni. Vad som ännu inte är klart är vem som ska sköta detta. Vatten, hygien och sophantering är inte löst. Ideer finns, men kommer att hänga mycket på vem som blir företåndare.

    Annonsering efter skeppare och föreståndare kommer att ske under våren. Det kommer att bli en mjukstart med en fm tur till Fjäderägg och en tur tillbaka på em. Verksamheten planeras komma igång i juni. Driftformen är ännu inte klart. Det kan vara så att en eller flera olika skeppare sköter detta under sommaren. Det kan vara på entreprenad eller via en egen förening. Båtmuseetes Stiftelse har inte för avsikt att på sikt driva slupen och vandrarhemmet

  6. Videofilm om projekt Framtidsfolket. Lena visade den film som sammanställs från det material som Lars Holmberg filmat. Beslöt att göra kopior av filmen och att en kopia bör finnas på affären till utlåning. Fimlen kan också visas i en videohörna på båtmuseet.
  7. Övriga frågor
  • Göran Sjöberg informerade om sina kontakter med Sardinien där man arbetar med ekologiskt hållbar turism. Guppen på Sardinien har nu kontaktat Göran och inbjudit till diskussion om samarbete. Man vill bygga upp ett nätverk för kontakter avseende ekologikt hållbar turism. Beslöt att Göran Sjöberg fortsätter dessa kontakter och att nätverket inkluderas i vår sändlista.
  • Resterande punkter i verksamhetsplanen avseende IT godkändes.
  1. Mötet avslutas

Lena tackade alla som deltagit och förklararde mötet avslutat.

 

Vid PC:n

Olle Nygren

Överst på sidan

Forummöte den 14 juni med information om reservatet.

 

  1. Lena hälsade alla välkomna och presenterade Björn Jonsson, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen samt naturbevakarna Lars Danielsson och Lena Lundevaller.

  2. Björn Jonsson berättade om hur man arbetar på miljövårdenheten. Enheten har en budget på ca 5 miljoner varav ca 400 000 kr kan användas för skötselåtgärder och utveckling i reservaten. Man har en platt organsiation med en liten administration på Länsstyrelsen och så naturbevakare ute i länet som jobbar praktiskt med tillsyn och skötsel av reservaten. Huvuddelen av bevakarna finns i fjällen där de flesta reservaten finns. Sen två år tillbaka har Lars Danielsson även fått kustreservaten på sin lott och har under dessa två år satt sig in i hur det är vid kusten. Lars Berglund har haft tillsynsuppdrag på Holmön och andra reservat vid kusten. Vidare finns en samrådsgrupp för Holmön, där en dialog förs om hur reservatet ska utvecklas.

  3. Satsningar på Holmön. Björn berättade om de åtgärder som ska ske under de närmaste åren. De satsningar som nu ska ske gäller en vandringsled längs östra sidan av Ängesön. Rekognosering och röjning görs av egen personal men nästa sommars byggen av spänger och broar kommer att lejas ut. Intresserade på Holmön är välkomna att kontakta Lars Danielsson som är kontaktperson för resevatet. Tillsammans med Kommunen ska man också göra en naturstig ut på Trappudden.

  4. Klintviken diskuterades och problemen med ved och renhållning. Vi konstaterade att samma problem också finns på Fjäderägg och att det kan komma att öka där i och med Slupen projektet

  5. Marin kartering sker längs två linjer på östra sidan var tredje år. Det har skett två gånger tidiagre och nästa gång blir det nästa år. Det finns även en lokal på västra sidan av Holmön där bottenfaunan karteras i detalj.

  6. En kustfågelinventering har startats upp längs västerbottenskusten som avser häckande kustfågel. Vidare sker en detaljerad fågelinventering på ett urval av skär längs östra sidan av Holmöarna.

  7. Ett samarbetsprojekt (Archibald) med finnarna har pågått under senaste året för samordning av miljöövervakningen. Ann Salomonson är engagerad i detta projekt. Projektet finansieras inom Kvarken samrabetet med EU-medel.

  8. GrönBro projekt 2 är en fortsättning av det ursprungliga grönbroprojektet som avser gemensam utveckling av reservat och turism i Kavrkenområdet.

  9. Sälprojektet gäller hur man ska kunna nyttja sälen som resurs när jakten kommer igång. Hur kan sälen tas till vara och vilken typ av produkter kan skapas för detta.

  10. Lena Lundevaller berättade om att hon är ansvarig för skötselplaner för reservaten.

  11. Lars Danielsson berättade om sin bakgrund som naturbevakare i Kittelfjäll.

  12. Ann redogör för Archibald. Målsättningen är att utabeta metoder för naturbevakning. Olika modeller för utvärdering av arbetet utarbetas. Plan för turism och kartläggning av kulturarv. Demonstrationsprojekt skapas för att visa hur arbetet kan göras. Fjäderägg är ett exempel med samarbete med Slupenprojektet. Inom projektet finns också ett omfattande erfarenhetsutbyte över Kvarken. Arbetet har skett genom att identifiera olika områden för att satsa på turism och sen inventera lokalbefolkningens intressen och synpunkter. Projektet valde på svanska sidan ut Holmön och Kronoören.. På Holmön ska man knyta an till utvecklingsplanen.

  13. Äldre stigar. Upprustningen kommer att börja med de äldre stigarna. Speciellt de delar som skadats av avverkningarna kommer att prioriteras.

  14. Skoterlederna kommer att läggas där de faktiskt finns idag. Olle faxar in karta.

  15. Torbjörn efterlyser en uppföljning av hur projekt slupen kommer att sköta sig på Fjäderägg. Ann berättade om att det kommer att finnas en uppföljningsplan för detta. Visar det sig att besöksfrekvensen blir stor kan begränsningar komma att införas.

  16. Båtleden. Inga konkreta planer finns än.

Vid PC:n

 

Olle

Protokoll från årsmöte med Holmöns utvecklingsforum, HUF, på Holmöns skola 30 september 2001

Vid årsmötet närvarade 23 personer.

§ 1. Vice ordföranden Lena Egnell öppnade årsmötet.

§ 2. Lena Egnell valdes till mötesordförande och Göran Sjöberg till mötessekreterare.

§ 3. Årsmötet godkände utlysningen.

§ 4. Ann Salomonson och Åsa Engman valdes till justerare och rösträknare.

§ 5. Närvarolista tillika röstlängd upprättades (bilaga 1).

§ 6. Lena Egnell föredrog verksamhetsberättelsen (bilaga 2) som godkändes av årsmötet.

§ 7. Lars Janzén föredrog kassarapport och balansräkning vilka godkändes. Kostnad under året har varit 3 000:- för HUF’s webbsida varför innestående medel minskat från ca 24 000:- till ca 21 000:-.

§ 8. Lars Janzén läste upp revisorernas berättelse (bilaga 3) som godkändes. Inga anmärkningar fanns.

§ 9. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

§ 10. Årsavgiften som tidigare varit 50:- per person och 100:- per förening eller företag fastställdes till 100:- per familj och 200:- per förening eller företag. Ett förslag från Kerstin Jacobsson med höjning till 500:- per företag avslogs av årsmötet. Inga arvoden skall utgå till förtroendevalda.

§ 11. Efter diskussion beslöt årsmötet att 5 föreningar/organisationer skall erbjudas ordinarie plats i styrelsen, och de skall vara följande: Holmöns samfällighetsförening, Holmöns hembygds- och intresseförening, Kyrkorådet i Holmöns församling, Holmöns postroddsförening, Stiftelsen Holmöns Båtmuseum.

§ 12. Årsmötet beslöt att 6 personliga styrelseledamöter skall väljas.

§ 13. Till ordförande på ett år valdes Lena Egnell.

§ 14. Till övriga styrelseledamöter valdes Lars Janzén och Elise Tegström på ett år, samt Kent Stecksén, Ann Salomonson och Åsa Engman på två år.

§ 15. Årsmötet beslöt enhälligt att följande föreningar skall erbjudas suppleantplatser i styrelsen: Holmöns ungdomsgårdsorganisation (Hugo), Kaplangården och Sandvikstjärns samfällighetsförening.

§ 16. Till revisorer valdes Gustaf Egnell och Torbjörn Eriksson och till revisorssuppleanter Charlotte Otterstedt och Susanne Lundberg.

§ 17. Till ledamöter i valberedningen valdes Maria Fessé, Aila Grubbström, och Staffan Lindqvist, samt till suppleanter Kerstin Jacobsson och Lennart Jonsson .

§ 18. Inga övriga val förelåg.

§ 19. Årsmötet uppdrog åt styrelsen att upprätta verksamhetsplan och budget.

§ 20. Läget i förstudien om ett kurs- och konferenscenter föredrogs av Ann Salomonson. Ett forummöte med de anlitade konsulterna kommer att hållas lördag den 13 oktober kl 10 i prästgården.

Styrelsen kallar även till extrastämma den 13 oktober. På dagordningen står frågan om att bevilja HUF att ta lån för inskaffande av grus.

Årsmötet uppdrog åt styrelsen att inför kommande årsmöte se över HUF’s stadgar.

§ 21. Inga övriga förslag fanns från styrelsen.

§ 22. Inga motioner förelåg.

§ 23. Marjatta Krisandersson frågade om hur sophantering och återvinning skall fungera på Holmön. Åsa Engman informerade att nya kontainrar är beställda av Umeva och kommer att ställas upp inom kort men platsen för dessa är inte bestämd ännu.

§ 24. Lena Egnell tackade de närvarande och avslutade mötet.

 

Efter årsmötet informerade Olle Forsgren om förslaget att utreda möjlighet till linbana som förbindelse mellan Holmön och fastlandet.

 

Umeå den 7 oktober 2001

Göran Sjöberg

Mötessekreterare

 

Justeras:

Åsa Engman  och Ann Salomonson

Protokoll från extra årsmöte 011013 kommer inom kort

Minnesanteckningar från Forummöte på Prästgården den 13 oktober med delrapport om förstudien för kurs och konferenscenter

Dagen inleddes med ett kort extra årsmöte som protkollförts på annat sätt.

Därefter berättade Stellan Lundberg och Anders Nykvist om sitt arbete med förstudien. Inledningsvis tittade dom på fyra olika lokaliseringar av centret. Man kom dock snabbt fram till att en lokalisering i Jäbäck eller Bergudden inte kommer att fungera på grund av avståndet till hamnen samt de stora extra kostnader med infrastuktur som måste till. Kvar finns då två förslag som man arbetat vidare med.

Det ena är samlokalisering med Panget som byggs om samt att övernattningsstugor byggs i slänten av Strandberget och en badsjö anläggs på sanden. Detta förslag är i stort sett en vidareutveckling av Gunnar Furufalks förslag.

Det andra förslaget är en lokalisering på Baskäret NV om Båtmuseet. Förslaget omfattar en låg konisk byggnad som kan byggas upp i etapper och som fullt utbyggd kommer att innehålla alla funktioner som kurs- och konferenscentret behöver. I anslutning till huvudbyggnaden kommer ett antal stugor att byggas som kan härbärgera upp till 64 personer inkvarterade 4 i varje rum eller 16 pers i enkelrum.

Efter presentationen serverades lunch.

Eftermiddagen ägnades åt grupparbeten där man diskuterade de två förslagen utifrån några viktiga frågeställningar - Lokalisering, Rumsprogrammet, Samverkan samt Marknad, teknik och kringprojekt.

Lokaliseringsgruppen diskuterade de två förslagen var för sig och sökte för- och nackdelar. Diskussionen utmynnade i att fem i gruppen var för Baskärsförslaget och två för havsbadsförslaget. Man funderade också kring placering av stugorna och väckte tanken att lägga stugorna mer i västerläge om båtmuseet. Förslaget att även göra en bastu och en konstgjord sjö av kroken på Lillhälla tyckte ingen var bra. Gärna bastu men ingen konstgjord sjö.

Gruppen som diskuterade rumsprogrammet tittad på vad som fanns idag och försökte se om något kunde uteslutas. Gillestuga finns redan i Fem hus och utställningslokal finns på båtmuseet. Vid redovisningen blev man dock överens om att en gillestuga måste finnas i samma byggnad för att bli funktionell. Utställningslokeln är stora hallen som ändå finns i byggnaden så där kan man heller inte göra någon inbesparing. Övriga funktioner man önskade och som gör att anläggningen även fyller en funktion för byborna är: Gymnastiksal/träningslokal, Bubbelpool, Biograf, Bibliotek, Vävstuga, utrymmen för småföretagande (med kontor, kopiering, fax, internet mm)

Gruppen som diskuterade samverkan pekade på följande parter att samverka med:
Slupen är en resurs som måste kompletteras med fler båtar,
Fågelstationen. Besöksprogrammet måste samordnas så att folket på stationen inte bara blir guider
Båtmuseet är en självklar part att samverka med
Det behövs en sammamhållen bokningsfunktion. Man ringer ett telefonnummer för att boka allt man vill ha
Holmögadd? Vad gäller nu och i framtiden?
Hembygdsgården och Fem hus är också samverkansparter
Dela servicetjänster (t ex vaktmästare, snickare, mekaniker gäller även för skolan)

Efter redovisning av gruppernas arbete följde en gemensam diskussion där Stellan och Anders tackade för alla värdefulla synpunkter och lovade att titta närmare på och arbeta in dessa i sitt slutliga förslag.

Innan mötet avslutades enades man om att hålla ett Forummöte på fredagkväll den 23 november för redovosning av av det slutliga förslaget samt att då även ordna en fest.

 

Vid PC:n

Olle Nygren

Forummöte på skolan den 25 oktober i samarbete med Länsstyrelsen med presentation av Kvarken som Världsarv 

 

  1. Ann hälsade alla välkomna och riktade ett speciellt välkommen till våra besökare från fastlandet.
  2. Göran Åström från Länsstyrelsen berättade att Höga Kusten ansökt om världsarv tidiagre och att Kvarken ska koppla an till detta. Grunden är att inget annat område har så snabb landhöjning, vilket leder till intressanta både geologiska och biologiska fenomen som är skyddsvärda. Ett världsarv kan medföra positiva effekter inte bara begränsningar.
  3. Mats-Rune Bergström förklarade vad ett världsarv är Det nämns inte i lagen. Ett antal länder skrev 1972 en konvention om skydd av vissa områden för kommande generationer. UNESCO har som uppgift att bilda världsarv. Det är en regeringsfråga att välja ut landets mest unika områden för att ansöka om världsarvsstatus. Både kultur och naturvärden kan skyddas som världsarv.
  4. Kurt Edlund frågade på vilken nivå och Mats-Rune förklarade att för kulturarv så ska byggnader och annat bevaras i ursprungligt skick. När det gäller naturarv är det inte lika lätt att bevara eftersom naturen förändras helatiden och samtidigt så ingår ju bofasta människor i ett naturarv och även de ska "bevaras" och kunna fungera i sin miljö. Världsarvet i sig är inget skydd.

    Kurt frågade vidare om man kan styra miljöpåverkan, t ex utsläpp mm med hänvisning till världsarvsstatus. Mats-Rune svarade att ett lands regering förpliktigar sig att skydda arvet.

    Mats-Rune forttsatte att berätta att det finns ca 700 världsarv varav 500 är kulturella och 150 är natur samt 20 är både och (t ex Laponia uppe i Norrbottensfjällen). Det är unikt att två länder söker tilsammans. I norden finns drygt 20 världsarv, varav Högakusten har naturvärldsarvsstatus.

    Något eller flera av fyra kriterier ska vara uppfyllda för värsldsarvsstatus. Området ska ha unika naturhistoriska/geologiska processer, unika kulturella värden, vara naturskönt eller/och ha en unik biologisk mångfald.

  5. Johan Danielsson från Öland är bonde och LRF/böndernas talesman vid ansökan om världsarvsstaus för Allvaret på Öland. Han berättade om deras process fram till en antagen ansökan och underströk hur viktigt det är att tänka framåt. Världsarvstanken för Allvaret började för ca 15 år sedan. Området är va 25 000 ha och var på 1500-talet en kunglig jaktpark. Lanskapet är ca 8 000 år gammalt och har varit bebott i ca 7 500 år. Allvaret har ungefär samma naturskydd som reservatet på Holmön. Inledningsvis var motståndet stort och otaliga möten hölls. Den sociala situationen i glesbygden är hemsk med vanskötta gårdar mm. Med världsarvsstatus räknade man med ökad turism och ökad inflyttning av unga familjer som måste får att se möjligheterna.
  6. En avsiktsförklaring skrevs mellan Länsstyrelsn, LRF och Mörbylånga Kommun och samarbetet definieriades. Danielsson rekommenderade att man inleder ett samarbete mellan Länsstyrelse, Kommun och lokala markägare innan ansökan görs. Idag är de flesta positiva, men Danielsson medgav även att man haft interna konflikter bland byborna. Fritidsboende är överlag positiva. Ett problem är marknadsföringen av området som världsarv.

  7. Jarl Nystrand från Björkösamfällighet berättade om diskussionerna på Björkö. Myndigheterna införde utan diskussion ett standskydd över en natt, vilket fick markägarna att reagera. Över 80 % av stränderna är nu skyddade. De efterföljande diskussionerna ledde till att samrådsgrupper inrättandes. Arbetet i grupperna har nu efter 4 år resulterat i ett antal nästan färdigställda skötselplaner. Skyddet skapar problem för kustlivet och fisket. Farleder grundas upp och får inte muddras, sälskadorna underminerar lönsamheten i fisket, restriktioner i byggande försvårar turism och fritidsbyggande. Vid förslaget till att skapa ett världsarv på Björkö blev därför den första reaktionen negativ. Arbetet fortsätter dock att utreda hur ett världsarv ska kunna skapas. Man försöker få tillstånd samrådsgrupper där ortsbefolkningen får ett reelt inflytande. Samverkan mellan Björkö och Holmön diskuteras som tänkabar utveckling i samband med etablering av världsarv liksom samverkan med distansutbildning med modern IT-teknik mellan skolor på båda sidor om Kvarken.
  8. Diskussion av samrådsgrupp för världarv. Länsstyrelsen anser det viktigt att lokalbefolkningen måste vara med och vara positiv och dom arbetar med förankring på olika nivåer: Kommunen, lokalbefolkningen, Höga Kustenområdet mm. Tidsplanen är att en informationsträff med Kommunen kommer 15 nov och sen måste ansökan till regeringen in under vintern 2002 för att en ansökan till UNESCO vara inne i februari 2003. Beslut kan väntas våren 2004. Om vi säger nej kommer frågan inte att drivas vidare. Det kan leda till att världsarvskartan ritas om så att Holmön inte ingår.
  9. En samrådsgrupp måste förankras på byn och ett antal personer väljas som kan ingå. Detta arbete bör ske under hösten. Fram till dess valdes Olle Nygren valdes att vara informationsmottagare innan denna grupp har konstituerats. Informationen kommer att spridas via Webportalen och anslagstavlan på affären.

  10. Ann Salomonsaon tackade alla närvarande och förklarade mötet avslutat.

 

Vid PC:n
Olle Nygren

 

 Överst på sidan

  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2011-02-23
© HUF
Webmaster