Holmöns Utvecklingsforum
Gruppen för näringsliv och lokal service
Minnesanteckningar

99-11-28    Förstamötet med gruppen
00-01-16    Arbetsgruppsmöte
00-01-30    Arbetsgruppsmöte

Gruppen för Näringsliv, Lokal service och Byalokal 
Minnesanteckningar från möte 991128 
 

Närvarande: Staffan Lindkvist, Lisbeth Bäckström, Ann Salomonson, Lena Egnell, Peter Tornberg, Inger Tranberg, Åsa Engman 
 

Efter genomgång av de ideer som sammanställts från Framtidsverkstaden på Forummöte, sorterade vi upp dem i ”arbetsgruppstillhörighet”. Vi kunde konstatera att många ämnen kommer att behandlas korsvis mellan grupperna. Därefter röstade vi om vilka punkter vi kommer att arbeta vidare med. 

Mötet avslutades med att vi tittade lite på vem som ska jobba med vad. Tyvärr hade vi ett visst manfall i gruppen, så många punkter är ”obemannade”. Men det rättar vi väl till på nästa möte. 

Näringsliv:

*Lokal för förädling av byns råvaror, dock ej fisk.Åsa Engman engagerar sig i frågan. 

*Gemensam marknadsföring, försäljning och logotyp.(Samkörs med Byalokal) 

*Callcenter, Resebyrå, Rekrytering av företag.(Samkörs med Byalokal) 

*Hälsohem, Vandrarhem, Seglarskola. 

*Naturskola/Lägerskola. Arbetet startas direkt eftersom Erika Åberg kommit långt i sitt förarbete. Lena Egnell och förhoppningsvis Åke Sandström och Göran Sjöberg engagerar sig. 

*Gemenskapsföretag. Ett konkret projekt finns att jobba med: Holmö Havsbad. Men även Vandrarhem/Hälsohem kan diskuteras. 

*Vindkraftverk. Ann Salomonson fortsätter att titta på möjligheten att försörja byn med vindkraft. 
 

Lokal Service: 

*Kommunalt vatten till hela byn. Peter Tornberg tar hand om frågan. 

*Byviken görs till byns servicecenter. Frågan kommer att drivas tillsammans med ”Byvikengruppen”. 

*Lokal telefonkatalog. Åsa E ber Olov Jonsson att göra den. 
 

Byalokal/ Företagshus 

*Förslag till lokal:Sandbergs, Skolvinden. 

*Gemenskapsföretag med full kontorsutrustning för uthyrning. 

*Callcenter och gemensamt kontor för alla föreningar. 

*Datastuga 

*Mötesplats. Kommunalsalen är ibland för liten. Anses även som trist. 

*Lokal för Caféverksamhet/Utställningar. För att locka folk upp till byn. 

*Ungdomslokal 

Lisbeth B. Ann S. och Peter T. Tar tag i frågan. 
 

Anteckningarna förda av Åsa. 
 
 

 Övers på sidan
 

Minnesanteckningar 
Möte med gruppen för näringsliv och lokal service den 16/1 år 2000 på Holmö skola. 

Närvarande: Åsa Engman, Tora Lundberg, Birgitta Fritzdotter, Erling Jacobsson, Inger Tranberg, Lisbeth Bäckström, Ann Salomonson och Peter Tornberg.

________________________
 

Åsa informerade Erling och Birgitta  F. om vilka projektideer som röstats fram vid förra mötet. 

Erika Åberg och Lena Egnell har kommit långt med lägerskoleprojektet, bla finns förfrågningar om att ge en lägerskolekurs på Holmön redan i vår. Kan Prästgården användas som förläggning 
=> Lena och Erika joggar vidare. 

Projekt byalokal utreds vidare av Lisbeth, Peter T, Lena och Ann, och presenteras på nästa möte.

Gruppen diskuterade möjligheterna att anlägga en lokal för förädling av Holmöråvaror, dock ej fisk. => Åsa och Peter T utreder vidare.

Peter T och Birgitta F informerade om vattnet på ön. En ökad bofast befolkning medför att vattenverket måste byggas ut. Detta kostar ca 400 000:- och kostnaderna läggs på exploatörerna. Kommande vattenförbrukning/behov måste utredas och nya vattentäktsområden inventeras 
=> Birgitta F ansvarar. Vi diskuterade även möjligheten att införa vattensnåla tekniker för att hålla nere vattenförbrukningen. Birgitta berättade om flera projekt som pågår inom detta område.

Gruppen diskuterade energi-och avfallsfrågor. En ökad befolkning och en ökad besöksfrekvens kräver bättre sophantering och större kompostanläggning. Åsa berättade att det pågår diskussioner om att öns sopor pressas samman, balas, lagras för att sedan forslas till fastlandet. Detta minskar färjetransporterna. Soporna kan även brännas på ön och ge värmeenergi som kan utnyttjas för uppvärming av t. ex badbassäng, växthus. 

Vi konstaterade att det behövs tas ett helhetsgrepp på vatten, energi och avfallsfrågorna, att Holmön kanske ska aspirerar till att bli Umeå kommuns flaggskepp vad gäller ett hållbart samhälle 
=> Åsa och Ann arbetar vidare med projekt Hållbara Holmön.

Mötet avslutades med diskussioner kring förslaget om att starta en seglarskola på ön 
=> Åsa och Erling förädlar idén.

Nästa möte bestämdes till: 30/1 kl 10.30 på skolan

Antecknat av Ann Salomonson
 
 

 Övers på sidan
 

Näringslivsgruppen

Minnesanteckningar från arbetsmöte 000130.

Närvarande: Lena Egnell, Peter Thornberg Inger Tranberg, Lisbeth Bäckström, Tora Lundberg, Åsa Engman, Thomas Åhs.

HUGO
Thomas Åhs berättade om sitt arbete med att försöka engagera folk, samt att försöka hitta finansiering för att få en renovering av ”HUGO” till stånd. Ett belopp på ca 23 000 kr finns från den förra ”Ö-gruppen”. Pengarana är märkta för detta ändamål. Diskussionen mynnar ut i att vi ska stödja Thomas i hans fortsatta arbete, inventera behov och intresse, ta upp ungdomsgårdsfrågan i utvecklingsplanen, ta reda på fakta om finansiering av ungdomsverksamhet I Umeå kommun genom Föreningsbyrån/Kjell Thelberg. En projektmall fylldes i för ”HUGO”.

Korta lägesrapporter om :

Natur-/Lägerskola: Vid arbetsmöte den 000123 har underlag för och tillvägagångssätt för att starta verksamheten samt behov gällande personal, lokaler, finansiering mm diskuterats. Projektmall ifylldes.

Byalokal/Företagarhus: Med inriktning på att inreda vinden på skolan harvid arbetsmöte den 000118  mer detaljerat diskuterats behov och möjligheter. Att gå vidare med: Kontakt med fastighetskontoret om möjligheten finns att inreda vinden. Skiss på planlösning. Kostnadsberäkning. Finansieringsfrågan gällande investeringar och drift.

Byalokal/Skolan: Eftersom det ökande elevantalet kommer att kräva större ytor i anspråk kommer kommunalsalen inte att kunna användas i samma utsträckning för möten och sammankomster. Eleverna kommer också att behöva en idrottssal. Här bör alla intressen beaktas för att bygga en funktinell sal för många användningsområden. Samma tankar gäller i stort sett för köket som i dagsläget är under all kritik. En datastuga/lärcenter bör också rymmas i det nedre planet. Att gå vidare med: Skisser och kostnadsberäkning.

Förädlingslokal: Både Peter och Åsa har haft problem att få kontakt med de personer där de tänkt hämta information men ringer glatt vidare. Åsa har börjat titta på kostnader för inventarier. 

Seglarskola: Vantar på mötet med Båtmuseets vänner och Postroddsföreningen. Åsa har börjat forska i en finansiering av lärare/ledare. 

Energi: Ann och Åsa skall  försöka få möten till stånd med UMEVA, Umeå Energi, Energilinjen på Universitetet, för att med dessa diskutera ”Hållbara Holmön”. 

Affären: Tora och Staffan ser över kostnader/vinster med affären I Byviken kontra nuvarande läge. Utrymme skall finnas med i 10-årsplanen för en placering I Byviken.

Gemensam marknadsföring: En viktig men svår fråga som delvis bör föras över på företagarföreningen men finnas i allas medvetande och agerande. Behovet av en gemensam logotyp kvarstår.

Vandrarhem: Överlåts till turismgruppen

Hälsohem: Ideen läggs åt sidan så länge.
 

 Övers på sidan
 

 Överst på sidan
  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2011-02-23.
© HUF
Webmaster