Hej, här är vi flera barn framför Båtmuseet. Det är stängt och översnöat nu, men till sommaren kommer säkert många som vill titta på alla båtar och fiskegrejer som finns här.  
 
 
 
 
 
 
 

Åter Inledningen

Båtmuseet  

På Holmön har man i alla tider levt på småbruk, fiske och säljakt. Till varje gård hörde fem båtar av olika typer för olika behov. Denna tradition har bevarats längre här än på fastlandet. En unik båtsamling har bevarats. Sommaren 1998 öppnades ett nytt båtmuseum/besökscentrum för att visa samlingarna och berätta om skärgårdshistorien och förbindelserna över Kvarken. 
 
Museet visar även den genom landhöjningen unika naturen i Sveriges största skärgårds- och marinreservat.Museet består av sju sammanfogade byggnader, omfattar ca 750 kvm och har kostat cirka 6 miljoner kronor. Till detta ska läggas över 2000 arbetstimmar i ideellt arbete. Arbetet med att iordningställa utställningsdelen i Museet, genomfördes som EU projekt, med över 600 dagsverken i ideella arbetsinsatser. Museet förvaltas av en stiftelse med representanter från länsstyrelsen, Umeå kommun, Västerbottens museum, föreningen Båtmuseets Vänner och Holmöns Postroddsförening. 
 
Turistinformation finns i besökscentrat. Dit kan man vända sig för att få hjälp med logi, information om aktiviteter och tider för färjeturerna. Personalen tar också hand om hamnfogdesysslan och hjälper småbåtsgäster till rätta. 
 
Båtmuséet/Besökscentrat 
Telefon: 090-552 20 
Annika och Åke Sandström, 
tel 090 13 11 28 el 55 127 
 


Sidan uppdaterades senast: 2000-01-11  
© OlleNygren  
Websida