Hej, jag heter Ronja. Här ser ni vår färja som mamma åker med när hos ska till jobbet i stan. Färjan behövs också för att köra posten, maten, och pappas snus till affären.   

 
Hej, jag heter Moa. Här är hydrokoptern som min pappa kör under vintern så att människor, varor och post kommer till och från Holmön.  

Åter Inledningen  
 

Färjan och Hydrokoptern  
 
Till Holmön kommer man med Vägverkets färja Helena Elisabeth, ofta kallad bara Holmöfärjan. Färjan går mellan Byviken på Holmön och Norrfjärden på fastlandet. Tre dagliga turer sommartid och två höst, vinter och vår. När isen lagt på vintern upphör färjetrafiken och annan trafik tar vid. 
 
I dagsläget är det endast en hydrokopter som körs med hjälp av allmänna medel under tiden som ansvarsfrågan om vem som ansvarar för trafiken vintertid bollas mellan Vägverket och Umeå kommun. Som framgår av bilden är det fråga om en liten farkost som inte tillåter någon större trafik med människor och gods längs den nästan en mil långa sträckningen mellan Holmön och fastlandet. 
 
Det är ingen överdrift att säga att färjan tillsammans med annan kommunikation är livsnerven för oss öbor Låt oss därför hoppas att vi snart får ett klart besked där en huvudman utses som ansvarig för trafiken under hela året. 
 

Sidan uppdaterades senast: 2000-01-11  
© OlleNygren  
Websida