Holmöns Utvecklingsforum (HUF)

Programförklaring

Föreningens syfte är att verka för att Holmön bibehålls och utvecklas som en levande skärgårdsbygd. Detta syfte ska uppnås genom att fungera som ett samlande forum där öns olika
intressegrupper kan samverka och tillsammans arbeta med frågor av gemensamt intresse.
Föreningen är partipolitiskt och religöst obunden. Föreningen finns till på bygdens initiativ och
ska bidra till lokal utveckling där den verkar. Genom kulturverksamhet och andra insatser ska
föreningen erbjuda meningsfulla aktiviteter för att stärka bygdens attraktionskraft. Föreningen ska erbjuda mötesplatser och värna mötesfriheten. Det görs främst genom att driva en allmän samlingslokal. Lokalen ska opartiskt och på skäliga villkor uthyras till föreningesn medlemmar, enskilda, ideella organisationer, företag och offentilga myndighter, som önskar använda lokalen förutsatt att de delar föreningens demokratiska värderingar. För att främja sitt ändamål ska föreningen samarbeta med liknande oraganisationer samt vara ansluten till Bygdegårdarnas Riksförbund.

Holmöns Utvecklingsforum ska vara partipolitiskt och religiöst obunden, men kan vara knuten till regionala eller nationella byaföreningsorganisationer. 

Medlemskap i forumet beviljas bofasta och ej bofasta markägare, bofasta utan mark, stugägare på Holmön samt andra föreningar med säte på Holmön eller Umeå kommun, som ansluter sig till Forumets syfte och målsättning enligt dess stadgar

Fr o m verksamhetsår 2020 leds föreningen av en styrelse och ett styrelseråd. Styrelsen ansvarar för den dagliga verksamheten. Styrelserådet består av representanter från alla föreningar som är medlemmar i HUF och vill delta i rådet samt två representanter från styrelsen. Styrelserådet fattar beslut i frågor som hänskjuts dit av årsmötet eller styrelsen.

 

 

Styrelse

I forumets styrelse sitter dels valda ledamöter (6 st + ordf) samt representanter för de föreningar, som enligt stadgarna årsmötet erbjuder plats i styrelsen (f n 8 föreningar).   

Ledamöter under 2018/19 t o m årsmöte 2020.
Ordförande Joar Sandström, tel 076 2515690 
Vice ordförande Calle Lindkvist
Kassör Olle Nygren (adjungerad kassör Ulla Löfgren)
Sekreterare Jorik Otterbjörk   
Ledamöter
Agneta Edlund
Fredrik Domej
Josefin Lämås
Lena Egnell
Karin Lundemark
Jenny Johansson
Birgitta Olofsson
Moa Taflin
Johan Wiechel
Kenneth Lindberg

Historik

Holmöns Utvecklingsforum bildades under hösten 1999 med syfte att verka för att Holmön ska bibehållas och utvecklas som en levande skärgårdsby. Tanken var att HUF ska fungera som ett samlande forum där öns olika intressegrupper kan samverka och tillsammans arbeta med frågor av gemensamt intresse. Arbetet med enskilda frågor behandlas i arbetsgrupper där olika intressegrupper deltar. Avsikten är att forumet, för att möta omvärldens krav på EN lokal motpart, i nära samarbete med alla parter på ön ska fungera som kontaktyta mot omvärden i frågor av gemensam karaktär. Forumet hade från början en styrelse med dels valda ledamöter och dels ledamöter som utses av andra föreningar på ön. 

Forumet första uppgift var att driva ett projekt med EU finansiering för att ta fram en Utvecklingsplan för Holmön samt att arbeta med kommunikationsfrågor. Projektet heter Framtidsfolketpå Holmön och föreningen hade då LMB Consulting Lisbeth Bäckström anställd som projektledare. Bakgrunden till forumets bildande var de problem med kommunikationerna som under senaste åren har blivit allt större. De möten som hållits innan Forumet kunde bildas har bl a resulterat i en webpresentation av Holmön, en uppvaktning vid Näringsdepartementet, en hearing med politiker och andra myndighetsföreträdare samt en enkät som sammanställts för presentation islutet av oktober. Kommunikationsgruppen har även samlat de slutsatser som kan dras från enkätundersökningen i ett sammanfattande PM.

r projektet slutförts fortsatte HUF med sin sammanhållande verksamhet och höll regelbundna forummöten. Ett projekt som genomfördes var att anlägga en parkeringsplats så att bilar nere i hamnen kunde flyttas därifrån. Ett annat resultat av Utvecklingsprojektet var att bygga upp Holmöportalen, som än idag är en av de viktigare informationskanalerna för Holmön.

Så där tio år efter utvecklingprojektet initierade HUF starten av ett ett utvecklingsarbete i Umeå Kommuns regi. Detta projekt resultaerade i en rappport - Umeås utpost i kvarken 2013 - som fastslår att det ska gå att bo och arbeta på Holmön med året-runt service. 

 Överst på sidan
  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2019-10-26.
© HUF
Webmaster