Holmöns Utvecklingsforum
Minnesanteckningar

03-03-08    Forummöte
03-09-20     Årsmöte
1999
2000
2001
2002
2003

Minnesanteckningar från Forummöte den 8 mars 2003.

 

Närvarande: Tarja Lindkvist, Bengt Bäckström, Gunnar Bäckström, Lena Egnell, Susanne Lundberg, Kurt Edlund, Sören Viklund, Gunnel Fredriksson, Yngve Nilsson, K-A Holmgren, Inger Holmgren, Hjördis och Tage Brakander, Elise Tegström, Inger Rognmo, Olle Nygren, Staffan Lindkvist.

 

  1. Sophanteringen på Holmön.
  2. Lena inledde med en presentation av bakgrunden. Den befintliga soptippen ska avvecklas och UMEVA vill bygga en ny sopstation med container hantering. Vid ett tidigare Forummöte har ett antal förslag till placering diskuterats. Vid mötet var man för att behålla den nuvarande platsen, men av flera skäl vill inte UMEVA det.

    Jan-Olov Åström från UMEVA var med på telefon och berättade om vad lagen säger och gav de två alternativ som finns. Enklast är en mobil mini-anläggning i kombination med kampanjer för annat avfall. Det andra alternativet är en inhängnad sopstation med plats för containrar för olika typ av avfall samt gärna en ny komposteringsanläggning då den befintliga är utsliten och hade för låg kapacitet. Stationen ska ligga relativt nära Byviken och vägen. Efter presentationen svarade J-O på frågor varefter en gruppdiskussion om vilken typ av anläggning vi vill ha och var den bör placeras.

    Samtliga gruppen var eniga om att vi inte vill ha en mobil mini-anläggning utan en fast sopstation. Vidare var alla överens om att den inte bör placeras i Byviken. Placering av stationen i skogskanten norr om vägen till Vintervägskroken förordas som första alternativ då nuvarande plats inte var möjlig. Alternativ två är på en av de Kommunala tomterna nedanför kommunens parhus. Lena Ringde upp J-O igen och meddelade mötets ståndpunkt.

  3. Berguddens fyrplats.
  4. Birgitta Fritzdotter redogjorde för läget avseende fyrvaktarbostäderna vid Bergudden. Fastighetsverket äger byggnaderna och vill inte sälja men hyra ut. Idagsläget är tre av de fyra lägenheterna lediga. Hembygdsföreningen (HMB) har bett Birgitta leda en grupp som undersöker möjligheten att hyra de tomma lägenheterna för att hyra ut dessa för enkel övernattning. Fastighetsverket vill ha besked från HMB i slutet av mars. Birgitta föreslår följande.

    HMB tecknar ett hyresavtal med fastighetsverket på ett år med möjlighet till förlängning om det går bra. Visum och Båtmuseet garanterar hyra visst antal gästnätter.

    Verksamheten under första året omfattar 18 enkla bäddplatser med tillgång till kök, utedass och vatten på dunk. HMB tillsätter en kontaktperson svarar för bokning och information samt en värdfunktion, som kan utgöras av flera olika personer som arbetar kortare tider ideellt. En arbetsgrupp tillsätts under våren 2003 för att ställa i ordning inför sommaren.

    De arbetsinsatser som behövs är i första hand målning och tapetsering, där fastighetsverket förutsätts hålla materialet och arbetet utförs ideellt under ledning av HMB. Till kommande år behöver avloppsbrunnen renoveras och vattenfrågan ordnas. Möbler, husgeråds, gardiner mm behöver ordnas. En gästcykel/bädd behövs för kommunikationer.

    Finansieringskalkylen basera på den erfarenhet som finns från Holmögården och Fjäderägg. Pris 150 kr/natt. Vid full beläggning ger det 2 700 kr/dygn. Med 500 gästnätter under sommaren blir intäkten 75 000 kr. Kostnaden att ställa iordning allt beräknas till 50 000 kr. Med dagens hyresnivå ligger årshyran för de tre lägenheterna på drygt 30 000 kr. Fastighetsverket har inte gett någon hyresnivå och BF förslag är att erbjuda en årshyra på 30 000 kr då standarden är låg och inre renovering utförs ideellt. Totalt ger det en kostnad under 2003 på 80 000 kr. HMB kan gå in med 25 000 kr initialt för att ställa iordning och räknar med att få igen detta på sikt. Visum garanterar hyra samtliga bäddar under 10 dygn isamband med Visfestivalen vilket ger 27 000 kr.

    Mötet uttalade sitt stöd för förslaget att göra Bergudden till ett vandrarhemsboeende.

  5. Holmö havsbad
  6. Tarja Lindkvist redogjorde för läget avseende Panget. Gunnar och Margot har flyttat från ön för att arrendera Stenfors gård och driva verksamhet där. Dom vill sälja Panget och har erbjudit byn möjlighet att köpa det i första hand. Dom har delat in sin fastighet i tre alternativa paket. För a) Panget och sanden begär dom 1.5 milj kr, b) utvecklingsområdet i slänten av Strandberget 1 milj kr, c) hela fastigheten 3.5 milj kr.

    En enkel kalkyl visar att årskostnaden (ränta + amortering) för ett lån på 2.5 milj kr (d v s för Panget och utvecklingsområdet) kostar 170 000 kr. Driftkostnaden för Panget uppskattas till 110 000 kr och lön för en anställd 6 mån heltid kostar 200 000 kr. Det ger en total årskostnad på ca 500 000 kr. Omsättningen under 2002 var ca 700 000 kr.

    Gruppdiskussioner mynnade ut i att det är önskvärt att driften av Panget fortsätter. Man var dock eniga om att ett köp i år är uteslutet samt att prisnivån är för hög. Det går inte att få ekonomi på detta. Vidare konstaterades att det behövs investeringar innan någon verksamhet kan återupptas bl a fungerar inte spisen i köket. HUF kan medverka till att driften under 2003 upprätthålls med ett arrende av anläggningen. Gunnar Bäckström lovade att kontakta en intressent. Samtliga på mötet uppmnades prata om detta "på byn" för att sprida information om möjligheten att ev arrendera Panget. Kanske finns det någon som nappar eller känner någon som kan vara intresserad.

  7. Kommunikationerna

Gunnar Bäckström redogjorde för läget.

Ulla Löfgren har ställt en intepellation till Ulrika Messing angående Holmötrafiken. Messings svar var att detta ligger inom BREV utredningen och ett beslut i denna fråga väntas tidigast någon gång vid årsskiftet 2004/05. Både interpellationen och svaret finns att läsa på affären. Det finns även en länk på webportalen till Riksdagens webplats.

Lennart Holmlund har skrivit ett brev till Vägverket och begärt att dom ska återuppta stakningen av isleden.

Glesbygdsverket (GV) har besökt ön tillsammans med Ultra och Kommunen. Stadsledningskontoret frefaller nu på allvar ha fått klart för sig hur problematisk situationen är. GV föreslog bl a att den stora kommunikationsgruppen som tillsattes för att titta på hur trafiken till Holmön ska lösas långsiktigt bör tra fram ett detaljerat underlag för hur en kommuiktionslösning ska se ut med kostnadsplan mm, så att detta är klart när beslutet om huvudmannaskapet kommer. Stora Kommunikationsgruppen ska ha ett möte den 18 mars då denna fråga ska diskuteras. Ett förslag är att Länsstyrelsen ber Stellan Lundmark ta fram underlag för några olika kommunikationslösningar som presenteras på Forummöte för diskussion på ön innan ett slutligt detaljerat förslag utarbetas.

Kommunen ska skriva ytterligare ett brev till Vägverket med förtydliganden angående stakning av isleden.

Med anledning av BREV-utredningen har Näringsdepartementet och Vägverket centralt beslutat att göra en konsekvensutredning för ett antal utvalda Kommuner varav Umeå är en. Vid ett möte i Umeå i veckan diskuterades konsekvenserna för Umeå. Där framkom bl a att om BREV-utredningen antas kommer vägen på Holmön att bli en enskild väg med statsbidrag. Vidare kommer Vägverket också att fortsätta färjedriften.

 

Vid pennan

Olle Nygren

 

Protokoll från årsmöte den 20 september 2003-09-20

Närvarande enligt närvarolista

1.       Årsmötet öppnas

Ordförande Lena Egnell hälsade alla de som stannat kvar efter forummötet välkomna till årsmötet.

2.       Val av ordförande och sekreterare

Lena Egnell valdes till mötesordförande och Olle Nygren till mötessekreterare

3.       Godkännande av utlysning

Kallelse till mötet har funnits på Holmöportalen och anslagits vid skolan och på affären. Årsmötet godkände utlysningen av mötet. OK!

4.       Val av justerare

Till justerare och rösträknare valdes Kurt Edlund och Åsa Engman

5.       Närvarolista

En närvarolista cirkulerades för påskrift.

6.       Föredragning av verksamhetsberättelse

Lena läste verksamhetsberättelsen som därefter godkändes.

7.       Föredragning av kassarapport och balansräkning

I kassör Lars Janzéns frånvaro redogjorde Lena för föreningens räkenskaper under året.

8.       Föredragning av revisonsberättelse

Lena läste revisonsberättelsen som rekommenderar ansvarsfrihet.

9.       Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

10.   Fastställande av årsavgift och ev ersättningar

Årsmötet beslöt bibehålla årsavgiften och att inga ersättningar utgår.

11.   Beslut om antal och vilka föreningar som ska erbjudas plats.

Beslöt att inte förändra antal eller inbjudna föreningar. De föreningar som erbjuds plats är Samfällighetsföreningen, Postroddsföreningen, Hembygdsföreningen, Kyrkorådet och Stiftelsen Båtmuseet.

12.   Beslut om antal styrelseledamöter som väljs på årsmötet

Årsmötet beslöt om oförändrat antal (6 st inkl ordförande).

13.   Val av ordförande

Omval av Lena Egnell

14.   Val av styrelsledamöter för vilka madattiden utgår

Omval av Kent Stecksén, nyval av Kenneth Lundberg och Peter Rydbjer samtliga på två år.

15.   Val av suppleanter för vilka mandattiden utgår

Suppleanter utgör även representanter för olika föreningar. Omval av representanter för Kaplangården (f n Bengt Bäckström), Sandvikstjärns samfälligetsföreningen (f n Lars Lundmark) och HUGO (f n vakant).

16.   Val av två revisorer och suppleanter

Omval av Gustaf Egnell och Torbjörn Linberg. Suppleanter vakanta

17.   Ev. Övriga val

Val av valberedning: Omval av Maria Fessé, Staffan Lindkvist (sammank), Aila Grubbström.

18.   Föredragning av budget för kommande år.

Då föreningen inte har så stora tillgångar eller omsättning har ingen budget lagts vilket årsmötet godkände.

19.   Information om kommande verksamhet

Det fanns ingen ytterligare information än det som redovisades vid Forummötet före årsmötet.

20.   Styrelsens förslag

a. Kommunikationer. Ingen ytterligare info annat än att färjan åtgärdas på varvet enligt plan och att Sjöfartsinspektionen inte har några invändningar.

b. Affären. Begnt redogjorde för arbetsgruppens arbete. Två möten har hållits med bl a affären, Länsstyrelsen, Kommunen och Projekt "Affär på Landet". Affären kommer att utannonseras och en intressent har varit och tittat på affären. Arbetet med att hitta en lösning pågår. Möte med Länsstyrelsen och FjF pågår idag.

c. Parkeringen. Grävning har skett, täckdikning och grusning återstår vilket görs nästa år då marken måste stå över vintern och stabilisera sig.

d. Badstranden. Arbetet har påbörjats och ytterligare en arbetsbdag är planerad till lördag den 4 okt.

21.   Motioner

Inga motioner hade inkommit

22.   Övriga frågor

Sopstationen. Åsa Engman informerade om att läget är tillbaka till ruta ett då ingen markägare går med på att upplåta mark.

 

Vid PC:n

Olle Nygren  

Justeras

Kurt Edlund                                                                             Åsa Engman

 Överst på sidan

  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2011-02-23
© HUF

Webmaster