Holmöns Utvecklingsforum
IT-gruppen
Minnesanteckningar

99-11-10    Förstamötet med IT-gruppen
99-12-11    Andra mötetmed IT-gruppen
00-01-25    Tredje mötetmed IT-gruppen
Minnesanteckningar från IT-gruppens möte 991110 kl 1900-22.30 hållet på ALI, Umeå.

1. Genomgång av de förslag som inkommit till gruppen från Framtidverkstaden håller på HUFs upptaktsmöte. Följande huvudförslag hade inkommit. 

  • Webplats för Holmön.
  • ISDN.
  • Datastuga.
  • Säljande hemsida för alla på byn.
  • Hemsida så att all info om ön blir lätttillgänglig till internet.
  • Radiolänkförbindelse
2. Diskussion om vilka förbindelser vi vill ha till ön. Diskussionen kretsade kring optisk kabel, radiolänk och vilka som behöver denna teknik. Ett konkret exempel idag är skolan som kan hålla lektioner över nätet. 
  • Seminarium om Bredband för företag och organisationer den 25 nov. Beslöt att skicka Kent i första hand och Ann eller Anna-Lena i andra hand. 
  • Beslöt att Leif kontaktar Lars Janzén och/eller kollega till nästa möte för att berätta om överföring via kraftnätet och om Holmön kan vara ett testalternativ.
  • Beslöt att Olle kontaktar Arbetssugen i Bullmark för att höra deras diskussioner om IT, att Lena kollar upp vad som sker i Sävar Skola i denna fråga.
  • Lena berättade om att man i Robertsfors fixa bredband och Lena lovade att kolla upp detta närmare. 
  • Leif lovade att kolla upp vad som finns på Kvarkenrådets Websidor avseende när och bredband. 
3. Hemsida. Diskuterade Obbits erbjudande och beslöt att Olle tar in anbud från andra operatörer, bl a Telia och en till lokal operatör för en domän om Holmon. Diskuterade olika upplägg och var ense om att först undersökan alla möjligheter innan vi beslutar hur vi ska göra. 

 4. Datastuga. Diskuterade om lokalisering. Såg fördelar med både att lägga den på skolan eller i en ev ny byalokal. Bäst kankse är en samlokalisering genom att bygga ut skolan. Här bör en uppkopplingspunkt för videokonferens kunna ske liksom bild och dataöver-föring. Beslöt att Anna-Lena även väcker denna fråga i gruppen Näringsliv/Lokal service som kommer att diskutera byalokal. 

5. Diskuterade hur vi ska kunna få med Kommunen i finansiering. Vi bör försöka argumentera för att växla upp Kommunpengar som ändå måste satsas med EU-pengar genom att formulera utveckling på ön som EU-projekt. 

6. Utbildning. Diskuterade att behovet finns. Enades om att det säkert finns andra behov och att detta bör planeras och samordna av Utbilningsgruppen. Beslöt att Anna-Lena förmedlar detta till Utbildningsgruppen. 

7. Beslöt   nästa möte den 10/12 kl 19.00 på Skolan. 

8. Ann meddelar att hon i fortsättningen kommer att koncentrera sig på Turismgruppen och inte kommer att vara med i fortsättningen. Vi tackar henne för sitt engagemang 

Vid PC:n 
Olle Nygren 
 

 Övers på sidan
 

Minnesanteckningar för IT-gruppens möte den 11 december.

Mötet hölls hemma hos Olle kl 15.30-18.00. 
Närvarande: Anna-Lena, Olle, Leif, Kent, Gina. 
 

  1. Kent redogjorde för det seminarium han deltagit i avseende bredband. Informationen var fullödig och gav en bra inblick i bredbandsproblematiken. Den efterföljande diskussionen mynnade ut i att vi sannolikt har störst möjlighet att komma vidare snabbt med Radiolänk teknik. Bredband m m kräver kabel över Kvarken och bör då samordnas med utbyggnad av kraftkabel för t ex vindkraft. Vi beslöt att avvakta dessutom politiska beslut i kommunen under december månad avseende ”Bredband till alla i kommunen”. Vi beslöt inväntar även Lars Janzéns information från Umeå energi. Tillgång till snabb dataanslutning är också en fråga för grupperna som arbetar med byalokal, lokalservice m m. 
  2. Olle redogjorde för olika offerter för gemensam webportal. Beslöt att Olle sammanställer några förslag till webportal att presentera vid ett Forum. Presentationen ska innehålla några olika förslag till gemensam websidelösning och hur dessa kan finansieras. Initialkostnaden och driftkostnad under första året för en gemensam webportal ligger i storleksordningen 5 kkr och bör kunna bäras inom projektet. Sen får man under året arbeta med att så många som möjligt ansluter sig. 
  3. Nästa möte. Då mycket av våra tänkabara arbetsuppgifter nu är så beroende av frågor som fordrar beslut från andra instanser beslöt vi avvakta med nästa möte tills vi haft ett forummöte och styrelsemöte i HUF. 
Vid pennan 
Olle 
 

 Övers på sidan
 

Minnesanteckningar från IT-gruppen på ALI den 25 januari 2000

Närvarande: Olle, Anna-Lena, Erling och Lena per telefon

Datautbildning.

1. Pröva-på-kurs. 
Vilka vill starta med en enkel kort pröva-på kurs innan man beslutar sig för en mer omfattande utbildning. Typ studiecirkel på max 10 tim. Erling kollar detta.

2. Datakörkortet 
Följande moduler kan vara av intresse: Windows, Word, Excel och PowerPoint samt Internetanvändning som första kursalternativ. Modulerna kostar ca 1000 kr/pers. Olika lösningar för utbildning och finansiering måste diskuteras då detta pris kan vara avskräc-kande. Presentera modulerna, deras innehåll och låt folk anmäla intresse. Förhandla sen om pris och genomförande. Erling tar kontakter för att få fram innehåll i modulerna så att vi kan presentera dessa för alla på byn och höra hur stort intresset är.

3. Företagarutbildning. 
”Starta-eget” kurser, som i första hand ligger utanför IT-gruppen, men datorutbildning typ bokföring m m kan ligga inom IT-gruppen ansvarsområde om den inte ingår i den generella kursen. Olle pratar med Åsa om detta.

4. Guideutbildning.
IT-kurs med moment om hur man knyter näverk och skaffar information via nätet. Hur håller man kunskap levande och lär sig följa olika IT-satsningar? Olle kontaktar Ann i turismgruppen.

5. Hur klarar man sin skog inne i ett reservat? 
Denna kurs har dock inget uppenbart IT-moment.

Förfrågan om kurser kommer att sprida med e-post, anslås på affären och spridas via oss alla och via Lisbeths utskick.

Kursutbud via Kursverksamheten kan vara bra och studiecirklar via ABF, Medborgarskolan, TBV och kanske ytterligare något studieförbund. Erling undersöker.

Tidrapport

Alla har lämnat rapport för 1999. Fortsättningsvis lämnar vi rapport varje månad till Lisbeth.

Kvarkenrådets dag

Anna-Lena och Olle åker för IT-gruppen. Leif åker tillsammans med jobbet men finns tillgänglig om behovet finns. Lena kommer inte. Vi vet ännu inte om Kent och Gina kommer. Olle meddelar dem.

Telefonlistan.

Anna-Lena kontaktar Olof angående en uppdaterad telefonlista i elektronisk form.

Bredband

Obbits erbjudanden muntligt.
Basstation 500 000 kr. Anslutning 2000 kr initialt samt 240 kr/mån.

Umeå Energi. Ca 300 000 kr för basstationen. Ca 2000 kr initalt och ca 200 kr/mån. Umeå Energi förefaller dock inte vara beredda att ta den inititalkostnaden.

Vi måste således försöka bygga upp en gemensam finansierng mellan Kommunen, Umeå energi och EU-medel. Olle undersöker detta närmare.

Forummötet den 12 februari

Presentation av olika bredbandsanslutningar och möjlig finansiering. Olle kontaktar Lisbeth, Kommunen och Umeå Energi.
IT-Utbildningar presenteras. Erling håller i detta.
Websida och datorpost. Olle håller i detta.

Övrigt

Anna-Lena aviserar att hon vill avgå som processledare för arbetsgruppen. Vi försöker hitta någon annan i gruppen som kan ta på sig detta uppdrag fram till projektet avslutas den 1 april. 

Nästa möte

Den 7 februari 2000 kl 19.00 på Arbetslivsinstitutet.
 

Vid pennan
Olle

Övers på sidan
 

 Överst på sidan
  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2011-02-23
© HUF
Webmaster