Senaste Nytt!
 

Vädret Holmön

Äldre nyheter


Varning! Varning! Varning!
Färjepersonalen, som kör svävaren, har sett att det finns sprickbildning i isen längs med svävarleden. Man har också noterat att det förekommer skotertrafik längs svävarleden och vill varna för sprickbildningen och uppmanar skoteråkare och andra att inte färdas längs svävarleden utan istället följa skoterleden.
2018-03-20
Svävartrafik
Svävartrafik, istället för färjan, drar igång i morgonbitti enl tidtabell. Svävaren avgår från Norrfjärden och kommer till Holmön på isen nedanför Återvinningsgården.
2018-03-12
Information från Jonas Dalin
OBS! Detta är inget pressemddelande från TRV eller Färjerederiet utan Jonas som privatperson ger oss denna information.
Nedan är en förkortning av Jonas inlägg på FB. Läs hela inlägget och se filmklipp med svävaren.

Jag har hört en del konstiga saker om svävaren och vill försöka räta ut lite frågetecken.
Svävaren är inte trasig och det är inget hål i den. Den har också fått nya kjolar. Vi övningskör nu med den. Enligt tillståndet får vi bara köra till Byviken, men enligt Länsstyrelsen, som utfärdar tillståndet, så är det OK så länge vi bara kör mellan Norrfjärden och Holmön. Att vi inte kör med svävaren nu beror på att isen på vissa ställen är för ojämn för svävaren. Vi håller dock på att leta en lämplig väg som kan prepareras för svävaren. KANSKE kan vi öppna en led till veckan. Idag är vi tre som har behörighet att köra svävaren.
Lite info om Helena Elisabeth och Capella också. HE är inte trasig utan har lagats och kan köras. Hon är inte fastfrusen vid kajen, men det är osäkert om hon orkar bryta sig ut till röda bojen vid Pannan. Därför kör vi inte med HE. För Capella väntar vi på reservdelar.
 
2018-03-10
Sparktävlingen
Årets sparktävling var den 33:e i ordningen och lockade 37 deltagare vilket var fler än på många år. Både unga och gamla fick en liten motionsrunda i byn. Efteråt väntade fika med semlor, lotterier och medaljutdelning.
Förberedelser före start. Inne i Prästgården kunde man anmäla sig och få en nummerlapp. Så går starten
Karin L, som är en lång och ståtlig kvinna, har en specialbyggd förhöjd spark som ger en bekvämare framfart. Även de minsta kämpar på hela vägen runt den ca 2 km lång banan. Ibland kan det vara enklare att gå och dra sparken efter sig.
Efter förättat värv väntade fika med semlor, lotterier och prisutdelning. Medaljen för 2018-år sparktävling.
2018-03-06
Bussanslutningar
Det går bussanslutning till och från Norrfjärden på morgonen och till sena kvällsturen på vardagarna, även nu under sportlovet. Kl 7.30 avgår buss från Sävar centrum till Norrfjärden och 7.45 avgår buss från Norrfjärden in mot Sävar och Umeå. På eftermiddagen avgår buss från Sävar centrum 17.00 till Norrfjärden och 17.15 från Norrfjärden in till Sävar. Helikoptern börjar flyga 7.30 på morgonen och 16.00 på eftermiddagen.
2018-03-06
Färjetrafiken inställd
Färjerederiet meddelar nu på förmiddagen att färjetrafiken på Holmöleden är inställd för vintern. Helikoptertransport kommer tillsvidare att ske under vardagar för skolbarn och pendlare m fl samt för akuta transporter. Ring Peter Tornberg för bokning 070-6908503. Godstransporter kommer att ske med snöskoter. Hur detta organiseras är dock inte klart än. Färjerederiets förhoppningar är att färjetrafiken kan komma igång igen i april och att skoterleden då kan stängas samt att västra Kvarken då åter kan öppnas för N-S fartygstrafik. Då kan isbrytaren bryta upp isen och underlätta för färjan att återuppta trafiken.
2018-03-02
Vintervardag på Holmön
Nu när båda färjorna är ur trafik så löses transporterna med mer okonventionella metoder. Varor till affären och annat gods transporteras med snöskoter medan alla persontransporter sker med helikopter.

De som har egen snöskoter föredrar ofta att köra själv längs den 10 km långa skoterleden över isen mellan Holmön och fastlandet. Nu när ljuste börjar återvända är det en strid ström av snöskotrar längs leden men även en hel del skidåkare och fotgängare. Trafiken är särskilt intensiv under helger med bra väder. Då är det många som passar på att besöka Holmön på detta lite annorlunda sätt.
2018-03-01
Helikopter
Nu är båda färjorna tagna ur trafik p g a tekniska problem och ishinder. I början av veckan väntas kulingvindar från norr och efter det kommer isbrytaren Atle och bryter upp rännan till färjan. Atle kommer från norr och förväntas inte att påverka skoterleden. Fr o m i em och fram till trafiken kommer igång igen blir det därför helikoptertransport för pendlare. Ring Peter Tornberg för bokning 070-6908503.
2018-02-25
Mer info om färjan
Under första em-turen uppstod ett bränsleläckage p g a den stora belastningen på färjan. Risken finns att barna uppstår i maskinrummet. Därför ställs sena turen in. En reparatör är på väg och förhoppningen är att flelet kan åtgärdas ikväll/natt så att färjan kan gå som planerat imorgon (se notis nedan). Information kommer via SMS-tjänsten.
2018-02-23
Information från färjebesättningen inför helgen
Det går mycket tungt med färjan i rännan med stora förseningar som följd. Morgonfärjan som avgick från Norrfjärden kl 8 idag ankom till Holmön 11.10, d v s turen enkel väg tog drygt 3 tim. Man har därför beslutat att i helgen enbart köra en tur morgon och eftermiddag.
I eftermiddag avgår färjan kl 16.00 enligt tidtabell. Alla passagerare som har möjlighet uppmanas att åka med denna tur. Det är osäkert om det kommer att hinnas med att köra en andra tur om en tur & returresa tar ca 5-6 tim. De som inte kan åka 16-turen i em uppmanas kontakta färjans telefon för information om det blir försening eller inställd andra tur.
Lördag fm avgår färjan kl 7.00 och när den kommer till Holmön vänder färjan efter lossning och lastning. Lördag em avgår färjan kl 16.00 från Norrfjärden och när den kommer till Holmön vänder färjan efter lossning och lastning.
Söndag fm avgår färjan kl 8.00 och när den kommer till Holmön vänder färjan efter lossning och lastning. Söndag em avgår färjan kl 16.00 från Norrfjärden och när den kommer till Holmön vänder färjan efter lossning och lastning. Passagerare som vill åka från Holmön med turerna lördag eller söndag uppmanas kontakta färjan för besked om hur stor föreningen är.
2018-02-23
Sparktävlingen
Årets sparktävling blir den tisdag den 6 mars. Läs mer
2018-02-23
Skoterleden
Isen i västra Kvarken är nu 20 cm eller mer. Det innebär att skoterleden på isen mellan Holmön och fastlandet kunde öppnas under eftermiddagen idag. Leden börjar vid färjeläget i Norrfjärden och går till Vintervägskroken på Holmön. Leden är uppmärkt med orange plogkäppar med reflexer för att markeringarna även ska synas i mörker. Större delen av leden går på jämn slät is med lite med 5-10 cm snö. Det finns kortare partier med ojämn is där leden är något smalare och krokigare. All trafik på leden sker på egen risk.
2018-02-22
Mer om Capella
Färjerederiet har meddelat att personal från Wärtsilä kommer till Holmön på måndag för att se vad som kan göras åt problemen med Capellas motorer. Helena Elisabeth upprätthåller trafiken i dagsläget.
2018-02-21
Färjan
På grund av tekniska problem med Capella är det nu Helena som är i trafik. Beroende på issituationen kommer första morgonturen ibland att tidigareläggas för att kunna hålla tidtabellen under resten av turerna. Information om detta kommer via SMS tjänsten. Färjerederiets ledchef har meddelat att denna situation kommer att fortgå tills Capella har kunna undersökas och åtgärdats. Det finns även ett avtal om helikotertransport om så behövs. Skoterleden kan ännu inte öppnas då isetjockleken inte är tillräckligt än.
2018-02-16
Skoterled
Nu ligger isen i Kvarken och den N-S farleden är avlyst för fartygstrafik. Det innebär att stakning av skoterleden mellan Holnön och fastlandet kan påbörjas under veckan. Isen är dock inte tillräckligt tjock för att öppna leden än. Besked kommer när leden kan öppnas.
2018-02-12
Färjetrafiken igång igen
Efter sena nattens assistans av isbrytaren ALE är nu färjetrafiken igång igen i stort sett på tidtabell.AIS bilden från Marine Traffic ovan är från 7:45 där man kan se att Capella (mörkblå) nästan är tillbaka i Norrfjärden efter första morgonturen och räknas kunna avgå från Norrfjärden i stort sett på tidtabell kl 8.00. ALE stävar söderut (ljusblå) strax söder om Holmön.
2018-02-05
Senaste nytt om färjan
Färjepersonalen rapporterar att Ale meddelat att de kommer att assistera och bryta ränna in till Byviken under senare delen av natten. Capella kommer därför att avgå kl 6.00 i morgonbitt och försöka bryta isen in till kaj i Byviken.
2018-02-04 em
Nytt försök med Capella
Idag på morgonen gjordes ett nytt försök att bryta ränna till Holmön. Idag gick det bra att passera Pannan då det fortfarande finns rörelser i isen så att ispressen vid Pannan minskat. Utanför Lillhälla, däremot, fanns en kraftig isvall som var omöjlig för Capella att forsera. Där fick man således vända.Färjepersonalen meddelar att man under morgondagen räknar med att få assistans av isbrytaren Ale och eventuellt även KBV. Man meddelade även att Färjerederiet påbörjat förhandling om helikoptertransporter, men att dessa inte kan komma igång under helgen utan tidigast i början av veckan.
Man berättade också att många ringt och frågat hur det går men att ingen hade gnällt utan bara frågat om information. Personalen framförde sin uppskattning av att man visar förståelse för den rådande situationen.
2018-02-04 fm
Fortsatt inställda färjeturer
På grund av isläget är färjan inställd tillsvidare. Nytt besked väntas tidigast under morgondagen.
2018-02-03 em
Capella försökteIdag på morgonen gjorde man ett försök att gå ut med färjan och bryta is. Man avgick från Norrfjärden kl 7.00 och gick mot Pannan där det tog stopp. Åter vid kaj i Norrfjärden en timme senare.
2018-02-03 fm
Färjan fick vända
Den planerad morgonturen kl 8.00 idag fick lova att vända några hundra meter från Byviken efter drygt 2 tim. Sista timmen hade färjan bara tagit sig fram 2 båtlängder. Den NO-kulingen skapar kraftig ispress som färjan inte orkar forsera. Kulingvinden väntas bestå ända fram till söndag. Eftermiddagens turer är inställda och sannolikt kommer även lördagens turer att ställas in.
2018-02-02
Inställda färjeturer i em
På grund av isläget ställs eftermiddagens turer in. Nästa tur är planerad till kl 8.00 i morgon den 2/2.
2018-02-01
Förseningar och byte av färja
Under eftermiddagen har drivis norrifrån kommit ner i Kvarken och skapat problem för färjan med förseningar under eftermiddagen. Man passade också på att byta färja från Helena till Capella, som nu är tillbaka efter reparationer.
2018-01-29
Israpporten
Israpporten börjar för dessa säsong. Kylan har medfört nyisbildning.
Läs israpporten
2018-01-23
Information från Färjerederiet
Det är problem med bakterieväxt i bränslet och i bränsletankar och ledningar som orsakar driftstörningar med Capella. Capella kommer därför inom de närmaste dagarna att köras till Holmsund för att tömma bränslesystemet och rengöra ledningar och tankar. Detta arbete beräknas ta 8-10 dagar. Under tiden kommer Helena att upprätthålla trafiken. Idag är det dock så hårt väder att det inte är möjligt att hämta Helena, varför dagens färjeturer är inställda. Så snart det är möjligt kommer Helena att hämtas och trafiken återupptas.
2018-01-15
Info om kommunkationerna
Under torsdag 4 januari ställdes morgonturerna in och under dagen lades Capella på Holmön, p g a fel på bogpropellern, och Helena togs i trafik. Med hårt väder och dålig sikt ställdes även 6/7- och 16/17-turerna in idag 5 januari.
2018-01-05
Info från KOM-gruppen
Nu finns rapport för 2017. Lär mer på KOM-gruppen websida.
2018-01-05
Extra turer och inställda turer
I morse ställdes turerna in p g a högt vattenstånd och hårt väder. Därför kördes extraturer kl 10 från Norrfjärden och 10:45 från Holmön. Därefter inträffade tekniska problem och eftermiddagens turer är därför inställda på grund av detta.
2017-12-27
Inställda färjeturer
I em ställs färjeturerna kl 16 och 17 in på grund av hårt väder. Turerna kl 18 och 19 beräknas kunna avgå på tidtabell.
2017-12-08
Färjan igång igen
Det blir extratur från Norrfjärden kl 13 och från Holmön kl 14 och därefter enligt ordinarie turlista.
2017-12-08
Inställda turer
Igår em ställdes färjan in på grund av hårtväder och idag på förmiddagen på grund av tekniska problem.
2017-12-08
Vattenståndet har börjat minska
Nu sjunker vattenstånder så sakteliga från +93 cm i morse och var nere på + 75 cm kl 12 idag och fortsätter att sjunka. Det innebär att färjan kommer att gå som vanligt i eftermiddag.
2017-11-24
Högt vattenstrånd och inställda turer denna morgon
På grund av det höga vattenståndet (över 80 cm högt) är morgonens turer med färjan inställda.
2017-11-24
Strömmen tillbaka med fler inställda turer
Strömavbrotten vara bra precis en timme och strömmen har varit stabil hela dagen. Även eftermiddagen turer ställs in p g a vädret. 
2017-11-23
Inställda turer och strömavbrott
På grund av vädret är morgonens turer med färjan insträllda. Dessutom så är det för närvarande strömavbrott här på Holmön.
2017-11-23
Info från Färjerederiet
Natten mellan onsdag och torsdag skall det blåsa upp SO. Eventuellt kan vattenståndet bli över 80 cm högt. Inga bilar kan då tas med. Vi tror inte det blir inställda turer, eftersom SO 17-18 m/s skall vara OK. Men i annat fall så kommer personalen ut med meddelande via sms tjänsten.
2017-11-22
Inställda turer
På grund av vädret är alla turer med färjan idag söndag insträllda.
2017-11-19
Info från KOM-gruppen
Senarelagda kvällsturer p g a julbord på Novas Inn. Läs mer på KOM-gruppens websida
2017-11-15
Mer renar på Holmön
Idag kom första lasset med fler renar till Holmön. Samerna planerar att transportera ut ca 400 renar de närmaste dagarna. Planeringen är att börja ta renarna härifrån redan i månadskiftet ferbuari/mars enligt besked från Länsstyrelsen.
2017-11-14
Påminnelse om P-regler på parkeringen
Tänk på att parkeringen är till för de bilar som används kontinuerligt. Ska du inte använda bilen under en längre tid. Parkera då hemma. Det finns två personer som kan bistå med skjuts till/från färjan när du vaäljer att parkera hemma. [Läs mer]
2017-11-10
Inställda turer
På grund av högt vattenstånd och hård vind är turerna kl 16 från Norrfjärden och 17 från Holmön inställda. Turen 18 från Norrfjärden och 19 från Holmön kommer att gå enbart med passagerare. Inga fordon kommer att tas med. 
2017-11-09
Info från KOM-gruppen
Läs mer på KOM-gruppens websida
2017-11-06
Extra tur
Även 8 och 9 turerna fick ställas in. Capella kommer nu att gå en extratur kl 10:15 från Norrfjärden. Därefter kommer Helena att överta trafiken med avgång 11:15 från Holmön.
2017-11-01
Påminnelse
Allhelgona café i kyrkan på fredag kl 16. [Läs mer]
2017-11-01
Åter inställda turer
Kvällens turer och första turerna (6 och 7) i morgon 1/11 är inställda p g a tekniska problem.
2017-10-31
Capella åter i trafik
Nu är Capella tillbaka i trafik.
2017-10-31
Extra tur
På grund av förseningar kommer färjan att gå en extra tur under fm. Den ordinarie färjan är tagen ur trafik och Helena Elisabeth ersätter. Det finns ingen prognos för när Capella kan tas i drift igen.
2017-10-30
Även em turer inställda
Även eftermiddagens båda turer med färjan är inställda p g a vädret.
2017-10-29
Inställda färjeturer
Morgonens turer med färjan kl 10 från Norrfjärden och 11 från Holmön är inställda på grund av vädret.
2017-10-29
Info från KOM-gruppen
Läs mer på KOM-gruppens websida
2017-10-23
Capella tillbaka
Nu är Capella tillbaka i trafik.
2017-10-18
Ny chef
Erik Froste blir ny chef för Färjerederiet efter Anders Werner, som går vidare till en ny tjänst som sjöfartsstrateg. Han har en bakgrund som sjökapten, med en lång erfarenhet som chef inom hamn- och rederinäringen. Börjar tjänstgöringen 15 november.
2017-10-18
Nya bud om Capella
Mer förseningar har inträffat. Nu är budet att Capella kanske kommer åter på onsdag 18 oktober.
2017-10-15
Info från Vakin
På grund av underhållsarbete så kommer vi att stänga av vattnet på Holmön onsdag 18/10 mellan kl 8-17. Eftersom vattnet endast är avstängt en begränsad tid vill vi att ni själva tappar upp vatten som behövs före arbetets början.
2017-10-14
Mer om Capella
Nya förseningar gör att arbetet med Capella drar ut på tiden. Nytt bud är att Capella kommer åter på söndag 15 oktober.
2017-10-10
Inställda färjeturer
Morgonens turer med färjan inställda på grund av vädret.
2017-10-10
Vinterväghållning
Lars Berglund kommer att sköta vinterväghållningen fr o m i vinter. De som vill ha infartsvägar eller gårdar plogade kan läsa Lars erbjudande.
2017-10-09
Nytt om Capella
Trafikverket meddelar att arbete med har dragit ut på tiden och nu är budet att Capella kommer åter den 12 oktober.
2017-10-09
Färjan igång igen
Färjan kunde lagas på morgonen och avgick 9.10 från Norrfjärden och kör en extra tur kl 10 från Holmön, sen enligt tidtabell i em.
2017-10-09
Inställd färjetur
Första morgonturen i morgon 9/10 med färjan är inställd p g a tekniska problem. Ev kan senare turer komma att avgå.
2017-10-08
Skrotbilskampanj
Under oktober månad gör HUF en insats för få bort skrotbilar från Holmön, främst de som är lämnade på vår gemensamma parkering intill affären. Har du en bil hemma som du vill skrota finns möjlighet att få bort den. Läs mer
2017-10-08
Senaste nytt om Capella
Trafikverket meddelar att preliminärt kommer Capella åter den 11 oktober, d v s någon dags försening från senaste besked.
2017-10-06
Påminnelse om arbetsdag i hamnen
I morgon, lördag, är det arbetsdag i hamnen. Samling kl 10.00 vid föreningshuset i Byviken. Läs mer på Hamnföreningens websida.
2017-10-06
Affären har nya öppettider fr o m i helgen
Läs mer på affärens webplats
2017-10-01
Capella
Färjerederiet meddelar att varvsbesöket för Capella har dragit ut lite på tiden. Nu väntas Capella vara tillbaka 9 eller 10 oktober. Tiden är preliminär och kan förskjutas ytterligare några dagar.
2017-09-30
Påminnelse
Lördag 30 september kl 17.00 Holmöns kyrka. Tankar och sånger - Konsert med Morö Backekören från Skellefteå.
2017-09-28
Info om insamling till världens barn
Affären
Pant 2531 kr
Gamla pengar 400 kr
Summa 2931 kr
Älgfesten
Lotteri 1000 kr
Auktion 3148 kr
Summa 4148 kr
Totalt har Holmön skänkt 7079 kr till världens barn.
Stort tack till alla som varit med och bidragit. Vi kan när vi vill Holmön!
2017-09-24
Info från Hamnföreningen
Läs mer på Hamnföreningens websida.
2017-09-24
BOKSLÄPP på Holmön
Göran Burén berättar om sin nya bok. Sång och musik. Vi bjuder på dricka och tilltugg. Lördag den 30 september kl 19. Hos Olle och Karin / Holmö Byaväg 81 . Anmälan till Karin 070 5700391.
2017-09-21
Påminnelse om HUFs årsmöte
HUF håller årsmöte på söndag.
2017-09-20
Påminnelse om älgfesten
På lördag är det älgfesten.
2017-09-13
Meddelande från stugvärden
Rössgrundbastun är fullbokad till kommande helg.
2017-09-05

Överst på sidan


Sidan uppdaterades senast: 2018-03-20
© HUF
Webmaster

Operated by