Senaste Nytt!
 

Vädret Holmön

Äldre nyheter


Påminnelse om morgondagens möten
HUF påminner om möte för näringsidkare kl 11 och möte för föreningar kl 13. Båda mötena hålls på Prästgården.
2019-04-21
Påsklunchen
Påsklunchen i år blir i Byviken intill Postroddsbåthuset. Uppdukning idag från ca 12 och med början kl 13.
2019-04-20
Info från KOM-gruppen
Möten med myndigheter. Lär mer på Komgruppens websida.
2019-04-16
Kalendariet
Nu finns en första uppdatering av kalendariet infpr sommarens evenemang. Gå till Kalendariet!
2019-04-15
Novas öppnar till påsk
[Läs mer]
2019-04-12
Färjetrafiken åter igång
Idag på förmiddagen återupptogs färjetrafiken enligt tidtabell.
2019-04-08
Färjan är inställd
På grund av rådande väderläge med kraftig vind är färjan inställd.
2019-04-08
Info från Färjerederiet
Inför kommande kuling och snöväder byter man färja från Capella till Helena Elisabeth.
2019-04-07
HUF kallar till gemensamt möte för Holmöns näringsidkare
På Annandagpåsk den 22 april inbjuder HUF alla näringsidkare på Holmön till ett möte för att diskutera hur vi kan samverka. Samling kl 11 på Prästgården.
2019-04-06
Israpporten upphör för säsongen
[Läs mer]
2019-04-06
Info om bredband
Under vintern har Umeå Energi tittat på olika förslag för hur Holmön ska kunna förses med bredband via radiolösning. De har studerat liknande fall och har nu tagit fram ett avtal för detta. Avtalen för fiberinstallation kommer att makuleras, därefter kommer ett nytt avtal skickas ut till alla som tecknat avtal för fiber. Priset kommer att vara detsamma. Avtalsvillkoren kommer däremot skilja sig en del, till exempel så kommer det vara möjligt att som kund dra sig ur avtalet om det skulle visa sig att det finns hinder som gör att hastighet inte kommer kunna uppnås som önskat osv.
Avtalsvillkoren kommer att publiceras på:
http://www.umeaenergi.se/bredband/alla-fokusomraden/fokusomrade-holmon
så småningom. Umeå Energi kommer att gå ut med ett mailutskick till alla som tidigare anmält intresse för bredband. Mer info kommer.
2019-03-29
Mer info från Färjerederiet
Vinden har mojnat efter kvällens och nattens vindil. Isen i Kvarken har drivit undan och det är bra förhållanden igen. Färjetrafiken återupptas enligt tidtabell fr o m i em med avgång kl 16.00 från Norrfjärden.
2019-03-22
Info från Färjerederiet
Den vindkantring som kom i sent i eftermiddag har medfört att Kvarken fyllts med drivis och stoppat den sena turen med färjan från Norrfjärden, som har fått lov att vända tillbaka till Norrfjärden för att inte fastna i idrivsen. I morgonbitti blir det helikopterturer. Vinden ska mojna under natten och i morgon förmiddag kommer besättningen att försöka öppna lelden igen.
2019-03-21
Info från Färjerederiet
Fr o m i eftermiddag återupptas färjetrafiken enligt tidtabell med avgång kl 16 från Norrfjärden. Det är Helena Elisabeth som kommer att upprättahålla trafiken. Det kan bli störningar i trafiken på grund av drivis.
2019-03-21
Påminnelse om Föreningsmöte
HUF påminner om föreningsmötet på Prästgården kl 13.00 på lördag. Läs inbjudan.
2019-03-21
Info från Färjerederiet
Thetis är nu på väg till Kvarken för att bryta upp för Capella och Helena. Just nu stävar Thetis norrut längs östra sidan av Ängesön. Beräknas anlända till Byviken vid 17-tiden. Färjebesättningen kommer att gå ut med Capella och med assistans från Thetis försöka ta sig in till kaj i Byviken. Tanken är att sedan sätta igång Helena och försöka få igång trafiken med henne.
2019-03-19
Info från Färjerederiet
Så snart vinden vänder till sydliga vindar kom isbrytaren Thetis att bryta upp isen i Byviken och man kommer åter att försöka komma ut med Helena från Byviken. Prognosen för vindkantring är på onsdag.
2019-03-16
Info från KOM-gruppen
Utökat antal turer med helikoptern.
[Läs mer på KOM-gruppens websida]
2019-03-16
Helikopterturerna återupptagna
I dag på morgonen återupptogs helikopterturerna efter snöovädret som började i torsdags.
2019-03-11
Info från KOM-gruppen
KOM-gruppen har träffat Lässtyrelsen angående trafiken till Holmön.
[Läs mer på KOM-gruppens websida]
2019-03-08
Inställda helikopterturer
På torsdagen beslöts att ställa in helikopterturerna idag torsdag em, fredag och lördag. Om vädret medger kan flygning ev återupptas på söndag.
2019-03-07
Info från Färjerederiet
Väderprognosen för de närmaste dagarna varnar för hård nordlig vind med byar upp mot 25 m/s och snöfall. Det kommer att kunna medföra störningar i trafiken till Holmön den kommande helgen. Sannolikt kommer flera helikopterturer att behöva ställas in.
2019-03-06
Årets sparktävling
Årets sparktävling var den 35:e i ordningen. Vädret var soligt och fint, men den nordliga vinden bet i kinderna. Banan till sparktävling fick en eljest sträckning i år då det inte var något sparkföre på vägen. Fin skare att åka på gjorde att banan istället fick gå längs Bastulönnvägen från Prästgården och sen vägen ner förbi ödekyrkogården ner till och Åkervägen. Därefter längs Åkervägen till Grubbströmsbacken, där det var vätskekontroll med blåbärssoppa. Sen vände banan tillbaka samma väg. Efteråt väntade semlor och fika med lotterier och prisutdelning. Först i mål detta år var Mira Lundberg. Tack till Ulla, Gunborg och Elise från Holmöns Röda kors krets för ett, som alltid, trevligt evenemang. 

2019-03-06
Info om sparktävlingen i morgon
Det blir sparktävling på skaren i år. Start på Bastulönnvägen nedanför Prästgården. Till höger efter Tommys och ner till Åkervägen förbi ödekyrkogården. Den skoterspåret norrut till vägskälet mot kyrkan. Där blir det vätskekontroll med blåbärssoppa. Sen samma väg tillbaka för att sedan få sluka en av Elises fantastiska semlor.
2019-03-04
Info från Färjerederiet
Helikopter kommer att flyga enl tidigare aviseringar under kommande vecka tills färjorna är igång. Den nordliga vinden under senaste dygnet har pressat ihop den uppbrutna isen i Byviken. Man kommer att göra ett försök med Helena att komma ut. Fungerar inte det kommer man att begära mer assistans från Ale.
2019-03-03
HUF kallar till gemensamt föreningsmöte
På lördag den 23 mars inbjuder HUF alla föreningar på Holmön till ett möte för att diskutera hur vi kan samverka mellan föreningarna. Samling kl 13 på Prästgården. [Läs mer]
2019-03-02
Ale bryter isen
Idag efter lunch kom Ale och bröt upp isen i Byviken utanför pirarna. Samtidigt kom personal med första helikoptertransporten för att börja bryta ut Helena, som ligger infrusen vid kajen i 50 cm is. De kommer att arbeta under em och kvällen och fortsätter i morgon till Helena kommer ut till öppet vatten.

2019-03-01
Info från Färjerederiet
Det blir helikoptertransporter även på lördag. Personal till Helena kommer med helikoptern i em för att börja bryta loss henne. Ale kommer i samband med assistans av annat fartyg i närheten av Holmön. Oklart när, kanske redan i em.
2019-03-01
Info från Färjerederiet
Det blir helikoptertransport på fredag em och på söndag, eventuellt också på lördag. Peter Tornberg, tel 070-6908503, är den som svarar på frågor om bokning och flygtider för helikopter. Så snart isbrytaren Ale blir ledig kommer den och assisterar för att bryta ut färjorna.
2019-02-28
Isen river i Kvarken
Läs mer i israpporten
2019-02-28
Skoterleden stängs för säsongen
Tyvärr blev isen för dålig för att fortsätta med skoterleden, som nu har stängts för säsongen och avrustats. Skoterleden var öppen bra precis en månad denna vinter. Svävaren kommer att fortsätta trafiken åtminstone fram till nästa vecka (om inte isen bryter upp innan dess). Beroende på om isen ligger kvar eller ej tas beslut i början av nästa vecka om avlysningen i Kvarken ska hävas så att isen kan brytas för att få igång färjorna eller om svävartrafiken ska fortsätta en tid till. När svävartrafiken stoppas kommer helikopter att gälla till någpn av färjorna är igång.
2019-02-27
Skoterleden stängs tillfälligt
Prognosen för de närmaste dagarna är ökande vind och milt. Först på torsdag em väntas det bli minsugrader igen. Därför tar vi en dag i taget och stänger skoterleden nattetid då det är mörk. Är allt OK på morgonen kan leden öppnas igen.
2019-02-26
Info från KOM-gruppen
Läs mer på KOM-gruppens websida
2019-02-26
Skoterleden öppen igen
Natten har passerat och isen ligger kvar. Ingen större förändring har skett. Föret är jämnt men isigt och skarpt, vilket ger sämre fäste och ökat slitage på t ex glidskenor. Promenad med broddar eller spark är nog bättre än att åka skidor. Skoterleden är nu öppen igen.
2019-02-25
Info från KOM-gruppen
Läs mer på KOM-gruppens websida
2019-02-25
Skoterleden tillfälligt stängd
Norra iskanten har närmat sig och är nu inom synhåll från skoterleden. Prognosen för kvällen och natten är hård västlig vind. Skoterleden stängs därför tillfälligt under natten. Är allt OK i morgon öppnas leden igen.
2019-02-24
Info från KOM-gruppen
Läs mer på KOM-gruppens websida
2019-02-21
Kör inte med fyrhjuling på skoterleden
En fyrhjuling gräver mer och har högre tryck mot markytan. Det leder till att ytan lättare kan brista än med snöskoter. Bilden är från lunchtid idag visar hur det gick när man försökte köra med fyrhjuling på skoterleden idag på förmiddagen. Var snäll och respektera detta och kör inte med fyrhjulinmg på skoterleden.

2019-02-17
Svävaren lagad
Nu är det trasiga propellern på svävaren lagad och trafiken återupptas fr o m idag söndag med 16-turen från Norrfjärden.
2019-02-17
Vatten på isen
I ett stråk längs strömfåran i västra Kvarken har vatten trängt upp på isen. Stråket är som smalast vid skoterleden (ca 1 km brett). Både norr och söder om leden är området med vatten på isen betydligt större. Gränserna för området förändras fortlöpande och området blir större och större allt eftersom dagsmejan fortsätter. Tänk på att framkomligheten på skoterleden kan försämras.
 


2019-02-
17

Som Holmöportalen tidigare meddelat
Färjerederiet svarar för tafik med färja och svävare på Holmöleden. Alla andra tjänster som skoterled, helikoptertransporter, godstransporter med skoter svarar Trafikverket för och upphandlar från andra aktörer än Färjerederiet. I dessa frågor (helikopter, skoter mm) hänvisas till Trafikverket. Kontaktperson är Karin Bergenås, tel: 010-1242065, mobil: 070-7246059, e-post: karin.bergenas@trafikverket.se.
2019-02-15
Även problem med helikoptern
Det har visat sig att det är tekniska problem även med helikoptern just nu så det blev inga transporter i går em eller idag på fm. Det är oklart när helikoptern eller svävaren kan vara tillbaka i trafik.
2019-02-15
Stopp med svävaren
Tekniska problem sätter stopp för svävaren och trafiken är inställd fr o m i em. Fr o m i morgon torsdag blir det helikoptertransporter om värdet medger till svävaren är tillbaka i trafik.
2019-02-13
Trafiken med svävare inleds på måndag
Färjerederiet meddelar att trafiken med svävaren börjar på måndag morgon. Efter flera turer med ändring av turlistan gällen nu följande turlista:
Vardagar avgång från Norrfjärden 6.30, 8.30, 16.00 och 18.00. Avgång från Holmön 7.00, 9.00, 16.30 och 18.30.
Lördag avgång från Norrfjärden 7.30, 9.30, 16.00 och 18.00. Avgång från Holmön 8.00, 10.00, 16.30 och 18.30.
Söndag avgång från Norrfjärden 8.30, 10.30, 16.00 och 18.00. Avgång från Holmön 9.00, 11.00, 16.30 och 18.30.
2019-02-09
Ändrad justering av svävarens turlista
Efter önskemål från Holmön har turlistan för svävaren fått en ändrad justering. Varje morgontur från Norrfjärden senareläggs med 30 min (eftersom svävaren kör fortare än färjan) och varje eftermiddagstur från Holmön tidigareläggs 30 min enl:
Vardagar avgång från Norrfjärden 6.30, 8.30, 16.00 och 18.00. Avgång från Holmön 7.00, 9.00, 16.30 och 18.30.
Lördag avgång från Norrfjärden 7.30, 9.30, 16.00 och 18.00. Avgång från Holmön 7.00, 9.00, 16.30 och 18.30.
Söndag avgång från Norrfjärden 8.30, 10.30, 16.00 och 18.00. Avgång från Holmön 7.00, 9.00, 16.30 och 18.30.
Det är flera fördelar med denna turlista. Tiderna passar bättre med bussens tider, pendlare kommer tidigare till jobbet och hem tidigare på em och personalen får sluta tidigare på kvällen.
2019-02-06
Information från Färjerederiet
Trafikverket upphandlar trafik med färja och svävare på Holmöleden från Färjerederiet. Alla andra tjänster som skoterled, helikoptertransporter, godstransporter med skoter upphandlar Trafikverket från andra aktörer än Färjerederiet. Färjerederiet och dess personal kan därför inte svara på frågor om annat än de som ingår i Färjerederiets avtal med Trafikverket. I andra frågor (helikopter, skoter mm) hänvisas till Trafikverket.

I dagsläget gäller personbefordran med helikoptertransporter och gods med snöskoter på skoterleden. Vädret har medgett att flygning återupptagits fr o m mån em, 2019-02-04. Peter Tornberg, tel 070-6908503, är den som svarar på frågor om bokning och flygtider för helikopter och godstransporter.

Trafiken med svävare för personbefordran kan förhoppningsvis kunna komma igång under veckan. Efter helgens snöoväder behöver leden prepareras så att svävaren kan köra utan för mycket problem med sikten och att istjockleken får växa till lite mer. Målsättningen är att trafiken ska kunna starta under veckan. Besked kommer så snart leden har preparerats och trafiken kan startas.

När trafiken startas kommer svävaren att följa färjans turlista med viss justering.
Varje tur från Norrfjärden senareläggs med 30 min (eftersom svävaren kör fortare än färjan) enl:
Vardagar avgång från Norrfjärden 6.30, 8.30, 16.30 och 18.30. Avgång från Holmön enligt ordinarie turlista.
Lördag avgång från Norrfjärden 7.30, 9.30, 16.30 och 18.30. Avgång från Holmön enligt ordinarie turlista.
Söndag avgång från Norrfjärden 8.30, 10.30, 16.30 och 18.30. Avgång från Holmön enligt ordinarie turlista.
2019-02-05
Varning!
Sikten ute på Kvarkens is är nu ofta mindre än 50 m på gund av snöfall och kraftiga vindar med snödrev. Det innebär att det kan vara svårt att se nästa käpp längs skoterleden. Det är således lätt att komma vilse. Undvik därför att ge dig ut på leden så länge sikter är så här dålig. Föret är också ganska dåligt med mycket drevsnö och drivbildning.
2019-02-03

Överst på sidan


Sidan uppdaterades senast: 2019-04-21
© HUF
Webmaster

Operated by